Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 23 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Kapří poradna – jak nahodit montáže co nejdál

strunc 21. března 2020 0 komentářů

Poznávání

Odpovídá: Karel Nikl, foto: autor

Tazatel dojíždí na soukromý revír, který je hluboký asi 1,5 m. Dno je pokryté souvislou vrstvou měkkého bahna. Ve vzdálenosti 100 až 120 m začíná rákosové pole, kam by chtěl nahazovat své nástrahy. Na revíru je povolený nonstop rybolov, ale nesmí se na něm vyvážet a zakrmovat.

Kdo umí svoje nástrahy dopravit do vzdálenosti přes 100 m, ten ví, že záleží na několika skutečnostech. Musí mít kvalitní prut s dostatečnou silou a možností odhodit 100g zátěž. Vhodný velký naviják s plně namotanou cívkou ne příliš silného vlasce, například 0,28 až 0,30 mm.

REKLAMA

Záleží i na koncové montáži. Nejznámější a praxí odzkoušená je montáž zvaná helikoptéra, při níž je na konci montáže olovo. Na některých typech helikoptér je zarážkový uzlík, který se dá posouvat nahoru i dolu. Lze si tak nastavit vzdálenost koncové montáže například na 70 cm nad olovo – podle bahenního nánosu.  Do měkkého bahna tak olověná zátěž zapadne a montáž s vaší boilie se položí na měkké bahno.  Kvalita dalekých náhozů záleží i na velikosti boilie.

Potřebujete-li nahodit opravdu daleko, používejte boilie nebo pelety o průměru 10 až 14 mm. A je-li na revíru zakázáno krmit v průběhu lovu, musíte vsadit na vysokou atraktivitu a prezentaci vaší nástrahy.

REKLAMA

První místo patří hodně voňavým boilie. Určitě je dost dipujte. Někdy nástrahy můžete zkusit krátce (několik minut) dipovat i v čisté, neředěné esenci.  Skvělou variantou je použití obalovací těsta pro boilie, které při pomalém rozpouštění zanechává pachovou stopu i na páchnoucím dně.

Potápivé boilie zkoušejte kombinovat s kouskem plovoucích boilie, nebo chytejte na samotné plovoucí boilie (asi 5-15 cm nade dnem). Ideální nástrahou jsou pro tento i jiný krátkodobý rybolov křiklavě barevné kapří bonbony Carp Candy.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled