Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny

Vzpomínáme na staré časy. Aprílový díl z doby mizerně zásobovaného socialistického trhu

strunc 5. dubna 2020 0 komentářů

Retro

Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová

Tento díl je tak trochu aprílový, přesto však mapuje historii rybářského sportu.  Vlastnoručně vyráběné rybářské vybavení býval často jediným řešením v mizerně zásobovaném socialistickém trhu.

Vybrané vláčecí nástrahy na prvních dvou fotografiích jsou hodně originální a je škoda, že nemohou prozradit, zda někdy přinesly svému stvořiteli štěstí. Třpytky na třetí fotografii jsou naopak moje vlastní.

REKLAMA

Jako polotovar je nechal vyrobit pan Dušek a společně jsme je pak dobarvovali. Zřejmě byl v tu dobu i nedostatek barev, protože naše paleta čítala pouze černou, červenou a bílou.

Bylo mi asi čtrnáct a na červenočernou plandavku (vpravo dole) zabrala jedna z mých prvních štik. Ukázka čihátek a splávků je opět hodně kuriózní.

REKLAMA

Splávky jsme jako kluci vyráběli nejčastěji z husích brků, navlečených na nastříhaných kroužcích bužírky. Nejrychleji vyrobené čihátko, kterému nikdo neřekl jinak než policajt, bylo vyrobené ze silnějšího drátu, potaženého bužírkou. Pomocí kombinaček se kousek drátu z bužírky vytáhl, stočil do kruhu a zastrčil do druhého konce.

Samostatnou kapitolu domácích výrobků tvoří vidličky pod prut. V dávných časech měl málokdo kupované v obchodě. Někomu sloužily obyčejné, z ohnutého drátu. Zruční kutilové vlastnili nerezové skvosty, které šly pomocí šroubků nastavit do libovolné polohy. O těchto pokladech si ale povíme někdy příště.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled