Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 18 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Vzpomínáme na staré časy. „Zakázané“ čtyřdílné pruty Tokoz, které prý sloužily pytlákům

strunc 16. dubna 2020 1 komentářů

Retro

Text: Zdeněk Hofman, foto: autor

Skládací laminátové pruty jsou opředené legendou, která praví, že sloužily jako pruty pytlácké. Mnoho starších rybářů dodnes tvrdí, že tyto skládačky byly zakázané a nesměly se prodávat.

Pravda to však není. Prodávaly se pod obchodním názvem Cestovní pruty a k sehnání byly docela běžně, tedy s ohledem na mizerně zásobovaný socialistický trh. Možná, že právě nedostatek zboží na pultech stvořil mýtus o zakázaném pytláckém „nádobíčku“.

REKLAMA

Pruty byly z plného skelného laminátu, vzniklého spojením skelných vláken a umělé pryskyřice. Vyráběly se v různých typových řadách pro všechny rybolovné techniky, jako dětské, lehké, střední, těžké a mořské. Některé modely byly dokonce pětidílné. Zobrazené pruty mají lehkou a střední akci. Délka 190 cm.

Popis výrobku

Použitý materiál na prut a jeho části spolu s dobrou povrchovou úpravou zaručují odolnost proti vlhku a zabraňují korozi. Očka jsou buď s vodicí částí skleněnou, nebo kvalitně tepelně zpracovanou (kalenou) ocelovou.

REKLAMA

Očka, spojky a držáky navijáku jsou voleny na jednotlivých prutech s ohledem na účel použití prutu. Spojky jsou posuvně slícovány. Při skládání a rozebírání prutu nepoužívejte násilí, díly spojky pohybujte mírným pootáčením ve šroubovici.

Držáky navijáku jsou vždy uzpůsobeny pro uchycení všech tuzemských i většiny zahraničních navijáků. Pruty z plného laminátu není třeba nijak zvláště oživovat, pouze udržovat v čistotě a při častém používání cca 1x za dva roky celý prut přelakovat. Jinak je třeba neskladovat prut zbytečně delší dobu v silně agresivním prostředí. Při dodržení tohoto návodu vám budou pruty z plného laminátu všech typů dobře a dlouho sloužit.

Tolik dobový popis výrobku.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Tyhle pruty jsme zdědili od dedi na které vždy koukám a vždy je prostě proskoumavam a porovnavam jaký jsou rozdíly mezi tymahle nebo teď novejsina

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled