Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 3 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 5 dny

Vzpomínáme na staré časy. Příběh kovové rybky z doby před druhou světovou válkou

strunc 12. června 2020 0 komentářů

Retro

Text: Zdeněk Hofman foto: Lenka Hofmanová

Při jedné výpravě v roce 1952 odhadl rybář špatně svůj hod a těžká kovová rybička dopadla až k protějšímu břehu menší říčky. V mělké vodě klesla nástraha ihned ke dnu a rybář pochopil, že je zle. Rychle navíjel, rybka se však zaklínila mezi kameny. Marné byly všechny pokusy o vyproštění, kovová rybka vězela v pasti pevně a nepomohlo ani cukání prutem.

Rybář zabrodil co nejdále do řeky a zkoušel štěstí změnou úhlu vlasce. Rybku však nezachránil a zajít si pro ni nemohl. Řeka byla v těchto místech hluboká a v blízkosti nebyl ani žádný most. Zoufalý rybář nakonec vsadil všechno na jednu kartu. Utáhl cívku navijáku a začal pomalu se sklopeným prutem couvat z vody, až se ozvala rána praskajícího vlasce, která pohřbila veškeré naděje a hlavně kovou rybku.

REKLAMA

Škoda, že neumí vyprávět a nikdy se nedozvíme, kolik dravých ryb dokázala kdysi ošálit

Rybář odešel smutně domů a rybka zůstala mezi kameny. Bylo mu líto ztráty, nástrahu vlastnil řadu let, dostal ji kdysi od svého otce a teď je pryč. Už to vypadalo, že bude v řece pohřbena navěky a tím skončí i její příběh. Za pár dní však přišel po druhém břehu mladý rybář. Ve vysokých holínkách každou chvíli zabrodil do vody a zkoušel štěstí s moderní rotační třpytkou.

REKLAMA

Najednou šlápl na něco podivného. Opatrně neznámý předmět nahmatal rukou. Byla to utržená kovová rybka. Chvíli si ji prohlížel a pak schoval do plechové krabičky k ostatním nástrahám.

Nástraha z Anglie

Mladý rybář už používal modernější třpytky a nalezená rybka zůstala v krabičce neuvěřitelných 55 let. Až nedávno vyplavala znovu na světlo a doputovala do našeho muzea.

Škoda, že neumí vyprávět a nikdy se nedozvíme, kolik dravých ryb dokázala kdysi ošálit. Podařilo se mi zjistit alespoň její původ. V katalogu pražského rybářského obchodu Hugo Burok z roku 1937 je vedena pod číslem 1049 – jako kovová rybka Tit-Bit.

Nástrahu vyráběla známá anglická firma Allcock v několika barevných provedeních a velikostech. Naše rybka měří 62 mm. Další zahraniční informace uvádějí, že rybka Tit-Bit se používala už v roce 1913. Jde tedy o velmi zajímavý kousek rybářské historie. Rybářem, který rybku v roce 1952 zachránil, je pan Jindra Papež z Českých Budějovic.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled