Fotografie
Petr dal lajk úlovku od Petr...
před 4 hod
Fotografie
novotny.vojtech11@gmail.com dal lajk úlovku od Tadeáš Novotný (4 roky)
před 9 hod
Fotografie
Marek dal lajk úlovku od Kryštof...
včera
Fotografie
Ondřej dal lajk úlovku od zdenek.tupec@se...
předevčírem
Fotografie
Kryštof přidal úlovek Pstruh obecný...
předevčírem

Američtí dietologové mají nový tip: sardinková dieta!

strunc 0 hodnocení
Poznávání

Foto: Pixabay

V záplavě nejrůznějších diet je sardinková dieta převratná. Na rozdíl od diet založených na zákazu určitých potravin tato dieta doporučuje vhodné kombinace jídel, jejichž základní součástí jsou právě sardinky. Obsahují totiž ohromnou zásobárnu nutričních benefitů a látek, které mohou přispět k obecnému zlepšení životního stylu a podporují spalování tuků.

Mimoto skvěle chutnají a zároveň jsou i lehce stravitelné a málo kalorické. Držíte dietu, ale sardinky nemusíte jíst každý den. Podstata úspěchu spočívá v jejich vyvážené konzumaci, v jídelníčku by se měly objevit třeba i jen dvakrát týdně. Sardinky výborně chutnají v salátech, pomazánkách, jsou vhodnou surovinou i při přípravě polévek.

Proč právě sardinky?

Češi, Moravané a Slezané příliš ryby nekonzumují, ale lepší se to. Do podvědomí mnoha odpůrců přispívají informace o tom, že právě ryby (mořské i sladkovodní) jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, přičemž je v nich jen malý obsah nasycených tuků. Sardinky, makrely, sledi a lososi se navíc vyznačují vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Zmíněné látky snižují riziko vzniku srdečního infarktu.

„Omega kyseliny“ hrají v celé řadě životních procesů v lidském těle klíčovou úlohu. Od regulace krevního tlaku a krevní srážlivosti až po zvyšování imunity a protizánětlivých účinků. Prospívají srdci, blahodárně působí na kardiovaskulární procesy a příznivě ovlivňují i nervový systém. Lidské tělo tyto kyseliny bohužel neprodukuje, proto je musí vstřebávat z potravin.

Ryby jsou i vynikajícím zdrojem bílkovin, přičemž je v nich jen malý obsah nasycených tuků. Nezanedbatelná je v mase ryb i přítomnost vápníku, vitamínu D a fosforu… Vápník je důležitý pro pevné kosti. Ale málokdo ví, že ve spojení s vysokým obsahem vápníku dieta snižuje ukládání tuku a navíc zvyšuje jeho spalování. Porce sardinek nabízí třikrát více vápníku než hrnek mléka plus vitamín D a fosfor je důležitý pro vstřebávání vápníku.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled