Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 13 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

Články - Candát obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
21. dubna 2024

Domácí výroba wobblerů (4)

V minulém díle jsme naši rybku finálně nabarvili, dali jí dostatečně dráždivý design. Teď nás čeká první čirá vytvrzovací vrstva vhodným dvousložkovým epoxidovým lakem. To aby se balzové tělíčko pěkně zpevnilo a povrch se ochránil proti devastaci ostrými štičími nebo candátími zoubky. Dosáhneme tím navíc i projasnění dosud matných akrylových barev, wobbler získá patřičný lesk.

ČRS a MRS
8. dubna 2024

Candáti jdou do tření!

Přinášíme další aktuální příběh z pera našeho ichtyologa Pavla Vrány. Tentokrát o instalaci umělých candátích třecích hnízd na Slapech. Co myslíte, objevili se u nich candáti hned jako v loňském roce?

ČRS a MRS
5. dubna 2024

Obrazem: Podpora přirozené reprodukce candátů na Orlíku

Na údolní nádrž Orlík jsme umístili umělá candátí hnízda. Naše snahy vedou k podpoře přirozené reprodukce orlických candátů.

Poznávání
3. března 2024

Učíme se v Třeboni: Vylučovací soustava u sladkovodních a mořských ryb

Ledviny u ryb zdaleka nevypadají jako u savců, přesto dokonale fungují jako orgán krvetvorby a filtrační orgán krevního oběhu. Nacházejí se těsně pod rybí páteří a v těsné blízkosti je k nim přimknutý plynový měchýř.

ČRS a MRS
14. února 2024

O kouzelném kartáči aneb výroba třecích hnízd se rozbíhá

Zdá se, že jaro je ještě daleko, ale uteče to jako voda. A až se jaro 2024 zeptá rybářského hospodáře, co dělal v zimě, dostane možná překvapivou odpověď: „Připravoval jsem třecí hnízdo pro candáty“.

Poznávání
8. února 2024

Tajemství tilapie nilské

Host z Afriky uvázl na našem háčku pouze pomyslně. Tilapie nilská coby teplomilný druh nemá šanci v našich podmínkách přežít. Vyskytuje se pouze v umělých chovech. Přesto čas od času nějakému šťastlivci tilapie zabere.

Recepty
1. února 2024

Štika (candát) se smetanovou omáčkou

Štika nebo candát se smetanovou omáčkou

Zahraničí
31. ledna 2024

Řeka Bodrog – jižní krasavice

Řeka Bodrog, druhá největší řeka ve východním Slovensku, se navenek tváří, že s Tisou nemá nic společného, ale opak je pravda. Do Tisy se vlévá v maďarském městečku Tokaj, známém vinařském centru.

Praxe
17. prosince 2023

Lov dravců na mrtvou rybičku

Voda vysoko vystříkne, rybičky skáčou vzduchem a na zlomek vteřiny spatřím i temný hřbet krvelačného dravce. Na nic nečekám, rychle popadnu prut s nastraženou mrtvou ouklejí a nahodím. Hladina se zatím uklidnila, ale je jasné, že šupinatý predátor tu někde musí být.

Poznávání
6. prosince 2023

Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách

Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.

Poznávání
9. září 2023

Učíme se ve Vodňanech: (Skoro) zapomenuté rybářské technologie

Metodu poloumělého výtěru candáta na přenosná výtěrová hnízda zavedl a propracoval nestor českého rybníkářství Josef Šusta koncem 19. století na Třeboňsku.

Poznávání
3. července 2023

Učíme se v Třeboni: Přeprava ryb

K samotnému chovu ryb odjakživa patřila i přeprava. V dobách dávných se ryby přepravovaly pomocí koňských spřežení. K převozu se využívalo dřevěných sudů nebo se kapři převáželi jen na mokré slámě překrytí mokrým plátnem (aby neoschli a neomrzli).

Praxe
5. června 2023

Zahájení lovu dravců – rybářský svátek

Blíží se šestnáctý červen, další z velkých svátků všech příznivců lovu dravých ryb přívlačí. Každoročně se tohoto magického data nemohou dočkat tisíce rybářů.

Novinky
24. května 2023

Candátí hlídka

Druhý týden po instalaci umělých třecích hnízd pro candáty jsme se opět vydali na ÚN Slapy na inspekční cestu, abychom se podívali, zda je vše tak, jak má být. Protože voda v nádrži je vlivem přítomných rozsivek zbarvená do hněda a na 4 metrech hloubky již mnoho světla pro čip naší kamery nenajdeme, vzali jsme si tentokráte na cestu i přísvit.

Praxe
12. května 2023

Candáti na Slapech obsadili nabídnutá umělá trdliště

Vážení příznivci Petrova cechu, jsme rádi, že vám můžeme nabídnout krátkou reportáž, která zůstává skryta zrakům většiny z nás. S pomocí kamery jsme se vydali na obhlídku umělých trdlišť, která jsme v předchozích týdnech instalovali na ÚN Slapy.

1 2 3 4 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled