Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 3 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 3 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
před 3 hod
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
před 14 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera

Články - Hrouzek obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Poznávání
18. února 2024

Poznejte ho a ulovte: Hrouzek obecný

Lidově se mu říká řízek, hřízek, řezan… Hrouzek obecný(Gobio gobio) je drobná kaprovitá ryba s protáhlým válcovitým tělem, na spodní straně zploštělým.

Retro
29. ledna 2024

Vzpomínáme na staré časy: dětské pruty Tokoz

Snad každý rybář starší padesáti let si pamatuje žlutý laminátový proutek s navijákem Reex. V 70. a 80. letech minulého století velký výběr rybářského náčiní nebyl. Dvoudílný laminátový proutek s navijákem Reex se prodával v sadě se splávky, vlascem a čihátkem, zabalený v průsvitném umělohmotném pouzdře.

Poznávání
6. prosince 2023

Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách

Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.

Poznávání
15. července 2020

Rozeznáte jednotlivé druhy hrouzků? Víte, kolik jich vlastně je?

Mezi nenápadné druhy ryb, které zajímají rybáře obyčejně jenom tehdy, když shání vhodnou nástrahu na lov dravých ryb, patří i hrouzci. Na pečené „grundle“, oblíbené labužníky ještě za první republiky, si snad už nevzpomene nikdo. Na rozdíl od rybářů mají s hrouzky ichtyologové letité patálie, které, jak se zdá, ještě neskončily.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled