Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 22 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 22 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 23 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 23 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 23 hod

Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách

Marek iRybářství 6. prosince 2023 0 komentářů
okoun

Lipenský plůdek okouna. Foto: Petr Svatek

Poznávání

Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.

text: Petr Svatek

Bez těchto vhodných částí vodního prostředí je celkem beznadějné udržet celistvou a zdravou populaci daného druhu, a to i přes veškerou snahu vysazování rybích násad. Zářným příkladem je přehrazování řek jezy, kterými se vytváří stojatá cejnová pásma, která jsou často zabahněná. Ta reofilním druhům ryb, jako je parma či podoustev, k výtěru nevyhovují.

REKLAMA

Dalším problémem je narovnávání toků a úprava břehů. Především odstraňování porostů a stromů, které svými kořeny zasahujícími do vody slouží jako výtěrový substrát. Na údolních nádržích je nejvýznamnějším problémem časté kolísání vody, kvůli kterému jikry usychají.

Fytofilní výtěr

Při tomto výtěru ryby využívají zátopové oblasti řek nebo přehrad v jarních měsících, kdy voda zaplaví zarostlé břehy. Ryby zde vytřou své lepivé jikry na rostliny. Po vykulení se plůdek zavěsí na rostliny pomocí lepkavé žlázy na temeni hlavy, aby mohl strávit svůj žloutkový váček.

REKLAMA

trdliště
Bouřlivé tření, foto: Petr Svatek

Zaplavené území je zde prohřáté, s dostatkem zooplanktonu, který následné slouží rybám jako potrava. Mezi ryby s fytofilním výtěrem řadíme například štiku, kapra, lína aj.

Litofilní výtěr

Řadíme sem především ryby z parmového, lipanového a pstruhového pásma, protože se jedná o proudnější úseky toků. Ryby se třou na štěrkovité až kamenité dno. Jikry mají nelepivé nebo slabě až středně lepivé. Vykulený plůdek leží na dně, kde dotráví svůj žloutkový váček a následně se rozplave.

Psamofilní výtěr

Ryby mají lepivé jikry, které vytírají na kořenové systémy nebo písek. Vykulený plůdek ihned plave (hrouzek, candát) nebo leží na dně (okounek pstruhový). Při tomto druhu výtěru se candát vytírá v páru. Po vytvoření hnízda naláká samičku a hlídá hnízdo do rozplavání plůdku. Tím zamezuje velkým ztrátám na jikrách (požíráním od jiných ryb). Tento výtěr má například ještě sumec.

trdliště
Přirozená trdliště pro většinu našich ryb s fytofilním a psamofilním výtěrem, foto: Petr Svatek

Pelagofilní výtěr

Výtěr ryb probíhá ve vodním sloupci. Jikry nejsou lepivé, ale silně bobtnavé s tukovou kapénkou, která jikry nadnáší ve vodním sloupci. Tímto výtěrem disponuje amur, tolstolobik či tolstolobec. Tyto ryby se v našich vodách prozatím přirozeně nevytírají. Vytírají se uměle při teplotě 22 až 25 °C. Vyhovují jim všeobecně teploty subtropického pásma.

Polopelagofilní výtěr

Tímto výtěrem se vyznačují síhové a mník. Ryby se vytřou ve vodním sloupci nad tvrdým dnem. Jikry jsou jen mírně lepivé a klesají ke dnu, kde dochází k jejich vývoji. Vykulený plůdek ihned plave.

cejn
Mlíčák cejna střežící své místo ke tření, foto: Petr Svatek

Ostrakofilní výtěr

Tento výtěr mají hořavky (hořká a duhová), které kladou jikry pomocí kladélka do žaberního aparátu mlžů. V Evropě začíná být problémem importovaná škeble asijská, která jikry hořavky po nakladení zahubí.

Indiferentní výtěr

Ryby nejsou náročné na výtěrový substrát. Jikry mají lepivé. Využívají potopených rostlin, kořenů, stromů či kamenů. Tato strategie jim dává velkou výhodu oproti jiným druhům. Kvůli nenáročnosti může v revírech docházet k jejich přemnožení. Typickými zástupci jsou okoun, plotice a cejni.

okoun
Tisícová hejna okouna po zdárném výtěru na Lipně, foto: Petr Svatek
REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled