Fotografie
ashburtongrove@seznam.cz přidal úlovek Amur bílý...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Ladislav přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Veronika okomentoval Vlkouš vám před...
včera
Fotografie
Ladislav okomentoval Na jaké pruty a...
před 5 dny

Kde se rodí potočáci… Navštívili jsme pstruhovou líheň MO ČRS Domašov nad Bystřicí

Marek iRybářství 14. listopadu 2023 2 komentářů
pstruh obecný

foto: Pavel Vrána

Poznávání +5 dalších fotek

Líheň, kterou jsme o víkendu navštívili, leží v hlubokém údolí řeky Bystřice. Produkuje násady lososovitých ryb pro Moravskoslezský ÚS. Stěžejní část produkce tvoří pstruh obecný, kterého zde každý rok vyprodukují stovky tisíc kusů v různých věkových stádiích. Dále se zde zabývají produkcí desítek tisíc lipanů a pstruhů duhových.   

text: Pavel Vrána, odborný referent ČRS pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii.

Ráno byl vzduch chladný a voněl podzimem. Sluníčko se snažilo roztrhat mlžný závoj, ale pracovníci líhně již spouštěli sádku s generačními rybami. Jikernačky s bříšky plnými jiker byly viditelně nervózní, když začala hladina klesat, ale jejich napětí netrvalo dlouho – hbité saky na dlouhé násadě učinily přítrž jejich čekání – rychlý pohmat, zkouška ovulace a už byly v té či oné kádi.

REKLAMA

O sádku dále již bylo patrné, že pstruží mlíčáci jsou připraveni ke tření, řada kropenatých krasavců s hákovitě zahnutými čelistmi měla na hřbetech šrámy od ostrých zubů svých soků v lásce. Také jejich zbarvení nenechalo nikoho na pochybách, že jsou ve svatebním. Voda stříkala na všechny strany, mlíčáci zkoušeli možné i nemožné, ale za chvilku i je dohnala sakovina a šup do kádě.

Tak, teď si dají kropenatí pašáci chvilinku pohov. Do vaničky jde anestetikum, pro uklidnění generaček a abychom zabránili zranění ryb při manipulaci během výtěru. Už se zdá, že jsou jikernačky připravené, a proto jdeme na to.

REKLAMA

Pozor, jen uspání stačit nebude – každou rybu čeká pečlivá závěrečná prohlídka a posouzení celkového stavu. Kontrolou neprojde zdaleka každý, bereme jenom ty nejlepší – degenerované ryby jsou nemilosrdně vyřazeny z chovu.

Pak už pod rukama zkušených líhňařů proudí jásavě oranžové jikry do připravených, pečlivě osušených nádob. Připomínají šňůry dokonalých perel, ve kterých je skryt zárodek života dalších pstružích generací. A už se na ně snáší sněhobílé mlíčí, přidává se voda, ruce líhňaře s otcovskou láskou mísí jikry s mlíčím.

foto: Pavel Vrána

Potom už se jikry uloží k odpočinku v šeru líhně, ze kterého se za několik měsíců probudí krásní pstruží junáci s velikým žloutkovým váčkem a roztomilými černými kukadly.

Musíme uznat, že místní tým je sehraný a práce jim jde od ruky. Však také za tím stojí mnoho let tvrdé práce, zkoumání a rozhovorů s generacemi líhňařů, kteří nás již předešli na cestě k bráně, u které sedí svatý Petr.

Výsledek stojí za to. Oplozenost je skoro 100 %, bílé jikry jsou vidět dvě nebo tři. A ty se hbitě vyberou při první přebírce. Tohle bylo na jedničku s hvězdičkou a my se těšíme, až se u vody setkáme s malými pstružími svěřenci!

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (2)

  1. Jednou jsem se tam byl podívat mají to tam strašně krásné a ji přírodu do kola

  2. Je koukám že to tam mají taky krásné.. nádherný

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled