Sázava je velmi dobře zarybněný revír. Můžete zde ulovit mnoho rybích druhů od kapra přes podoustev až po candáta či sumce. Velkou výhodou skýtá povolený 24hodinový lov.

Text: Jiří Kocourek, foto: rybaripraha.cz, David Štrunc

Na mimopstruhovém sportovním revíru Sázava 5 platí republikové, celosvazové nebo územní povolenky Územního svazu města Prahy. Rybářsky velmi atraktivní je celý 13km úsek řeky. Revír začíná od jezu mlýna Sázava – Černé Budy (jez pod klášterem v obci Sázava) a končí u jezu mlýna v Ledečku. Ve strouze skláren Kavalier v Sázavě je lov ryb zakázán. Na ostrově pod jezem v osadě Budín – k. ú. Samopše – platí zákaz lovu ryb z pravého břehu mlýnského odpadu (strouhy). Rybáři jsou oprávněni vstupovat na pozemky ostrova pouze v cca 3 m širokém pruhu přiléhajícím k řece a mlýnské strouze.

Statistiky úlovků hovoří o tom, že se nejvíce loví kapr, následuje cejn, tloušť, štika, úhoř, podoustev a candát. Chytí se několik okounů, parem, bolenů, karasů a línů.

Při pohledu do rybářské mapy vidíme nejen hranice revíru a to, že žádný přítok Sázavy 5 není určen ke sportovnímu rybolovu, ale také poměrně pestré možnosti silniční a železniční dopravy k revíru, dokonce i možnosti ubytování pro rybáře. Ačkoliv Sázava 5 leží ve Středočeském kraji, hospodářem na revíru je ÚS města Prahy.

Kvalita vody je výborná

Řeka je široká 30 až 45 metrů. Voda s sebou často nese mnoho zrnek hlíny a proto mívá převážně hnědou, zakalenou barvu (z hlediska chemického znečištění je však kvalita vody v Sázavě jedna z nejlepších). Lov z loděk a zavážení nástrah je povolen.

Na základě rozhodnutí MZe z roku 2017 je v celém revíru povolen lov od 16.6. do 30. 9. v době od 00:00 od 4:00 hodin. V září smí být při nočním rybolovu použita pouze nástraha rostlinného původu, boilie nebo rybička větší než 20 cm.

V lednu (za předpokladu, že nebudou velké mrazy) můžeme být na Sázavě úspěšní při lovu tloušťů, cejnů a plotic. Vhodným způsobem lovu je plavaná s nástrahou vedenou těsně po dně. Ryby hledáme v hlubších tišinách nebo klidnějších zátočinách.