Smažené kapří řízky jsou klasika. Po zvládnutí smažení řízků přichází na řadu guláš. Jak chlap pronikne do tajů, jak se takový guláš vlastně dělá a přemýšlí, z čeho všeho by se dal udělat, tak tento pokrm později seká jako Baťa cvičky. Skvěle chutná i houbový guláš. Ale z kapra? Pozor! Kdo to nevyzkoušel, nemůže soudit. Původní plán smažit řízky jsem zapudil a ze zvědavosti se pustil do kapřího guláše.

Text: Ivo Novák, foto: autor

Příprava:

Postup je klasický. Nejlépe olivový olej s trochou domácího sádla nalijeme do pánve, rozkrájíme jednu, ale i dvě velké cibule na jemno a osmahneme ji do zlatova. 

S cibulkou občas zamícháme a mezi mícháním si nakrájíme kapří filety (samozřejmě zbavené větších kostí) na kostičky. Nasypeme je do mísy a v míse maso okořeníme. Používám klasickou směs koření na ryby, ale můžete kořenit podle chuti i jednotlivě.

Určitě nezapomeňte na pepř, papriku a kmín. Namíchané koření, jak jsem si přečetl, obsahuje sušenou mletou cibuli, bílou hořčici, sušenou petrželovou nať, mletý bobkový list, kurkumu, černý pepř, chilli, koprovou nať, pažitku a nějaká ta éčka.

Maso samozřejmě ještě přisolím. Není nic tak fádního, jako nedosolená ryba. Vše promísím, nechám odležet a nasypu do pánve k osmažené cibulce. Maso částečně prosmažím a podliju vodou. Přidávám i gulášové koření a nakonec i celou lžíci sladké mleté papriky.

Nic víc není třeba. Na zahuštění používám nastrouhané chlebové kůrky, popřípadě trošičku polohrubé mouky. Ke guláši jsem si poněkud netypicky uvařil brambory. Kdo je dá vařit dřív, než se pustí do guláše, má vše hotové najednou. Pozor! Maso z ryby je hotové během chvilky, oproti hovězímu guláši je vše hotové mnohem rychleji.

Příloha:

Kromě zmíněných brambor jsem si nakrájel i čerstvé rajče.

Hodnocení:

Chuť tohoto pokrmu mě velice mile překvapila. Je poznat, že jde o rybu a přitom to má i chuť guláše. Porci, kterou jsem si ukuchtil v množství i na druhý den, jsem nakonec spořádal během večera.

Stojí za uváženou:

Možná by se dalo maso podlít i pivem nebo vínem, jak to dělají profesionální kuchaři. Kdo si nedokáže představit guláš s přílohou v podobě brambor, nechť zvolí klasiku, tedy houskový knedlík, popřípadě dobrý chléb.

Napsat komentář