Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 22 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 22 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
předevčírem

Není třeba mít na háku rybaření v pařáku

Marek iRybářství 26. srpna 2022 1 komentářů
vybavení

foto: Ivo Novák

Praxe

V teploměru rtuť stoupá na stupnici přes třicítku, obloha vymetená, sluníčko pálí a člověku by bylo asi lépe někde v bazénu nebo ve stínu na dece s příruční chladničkou naplněnou studeným piva. Co v takovém pařáku u vody? Ryby se budou netečně povalovat u hladiny. Škoda marnit čas rybolovem, říká si spousta rybářů.

text: Ivo Novák

V podvědomí máme, že nejlepší doba na rybaření je svítání a pak až když slunce zapadá.  Na tom je spousta pravdy. Obzvlášť pokud se to týká lovu dravců. Dobře si zarybařit se dá ale i třeba v pravé poledne v tom největším pařáku. Chce to se ale trochu připravit. K tomu, abych vše pobral, mi většinou stačí rybářská vesta. Do pařáku se ale moc nehodí a nepobere dostatek tekutin na delší lov.

REKLAMA

Proto volím do výbavy batoh a hlavní náplní jsou termosky s předem nachlazenou vodou; chladná mi tak vydrží celé odpoledne. Plastové lahve neposlouží tak dobře – voda v nich zteplá, než dojedete k vodě). Do termosek ale určitě nelijte sycené vody.

Bublinky dokáží termosku natlakovat tak, že buď zničí uzávěr, nebo budete mít potíže s jejím otevřením. Pitný režim je však důležitý, bez vody vydržíte na rybách sotva dvě hodiny a pojedete domů s přilepeným jazykem na patře.

REKLAMA

Pomůže i kšiltovka

Dalším nezbytným vybavením jsou polarizační brýle. Filtrují odlesky slunce na hladině a šetří vám zrak. Navíc se chráníte před zánětem spojivek a můžete pátrat po rybách pohybujících se u hladiny. Hodí se také kšiltovka. Hlavu ochrání před sluncem a kšilt pěkně cloní oči. A když je nejhůř, kšiltovka se namočí do vody, trochu se vyždíme a pak krásně chladí hlavu.

Před odjezdem na ryby si beru B komplex a jelikož jsem objemný chlap, raději si vezmu tablety dvě.  Chrání mě před bodavým hmyzem a klíšťaty. U vody jsem dost často, ale klíště jsem ještě nechytil. Jestli je to tím béčkem nevím, ale funguje mi to. S sebou vozím i repelent, člověk nikdy neví, jestli se nedostane do míst, kde se rojí nějaký otravný hmyz. A pro jistotu vždy přibalím i octan, kterým potřu případný štípanec a za chvilku ani nevím, že jsem nějaký měl.

amur
foto: Ivo Novák

Před samotným lovem pak vymýšlím nějakou strategii, u vody to pak ale obyčejně bývá úplně jinak. Proto v autě vozím hned několik prutů a většinou vyhrává ten na ultralehkou přívlač. Když ale vidím hejna pěkných amurů u hladiny, klidným mě to nenechá a zkouším vymyslet jak na ně.

Kapří hody? Ne, amuří!

První záležitostí, kterou u vody řeším, je postavení slunce. Kde je, kam bude zapadat a kde bude stín. Takové místo ve stínu volím jako prioritu. Někdy není na škodu si přibalit staré boty a začít rybářské odpoledne koupelí. Tělo se pěkně ochladí a prvních pár hodin vám nebude vedro připadat tak zničující.

V opravdových pařácích jsem vždy rád chytal kapry u hladiny. Poslední dobou mě ale překvapuje, že o rohlík na hladině vůbec nejeví zájem. Jako by ten kus pečiva byl nějaký jiný než za našich mladých let. No, a asi i bude. Tenkrát byl chřupavý a člověk si na něm pochutnal. Dnes mi někdy připadá, jako by ho pekli z pilin. Perlínům a ploticím chutná pořád, ale kapři jen líně proplují kolem a ani si nesrknou.

Rohlíky mám v létě u sebe skoro vždy a pořád čekám, že to běsnění o kus žvance na hladině začne a já prožiji ty pěkné chvíle jako už tolikrát. V letošních parných dnech se mi ale zatím s kapry nevede.  Za to se mi povedlo vyzrát na amury

Prohlížím si hejna amurů v mělčině, kde je kolem břehu rostou vodní rostliny a najednou si všimnu vztyčeného stvolu rostliny, jak plave kolem. Za chvilku druhý a hned třetí… Vypadalo to, jako by ryby šnorchlovaly.

Dobrá volba nástrahy

Do hejna amurů posílám kus rohlíku s bublinou. Jsou blízko, tak jim pečivo servíruji přímo pod nos. Co to? Žádný zájem, pánové?  Kolem projíždí další amur šnorchlista. A v tom mě to trklo! Trhám lupen z rostliny, která mi roste pod nohama. Trochu ho stočím do ruličky a posílám ho na háčku mezi ryby. Jako když hodíš bonbón mezi smečku diabetiků. Mlask a lupen je z hladiny pryč. Bublina se rozjíždí.

nástraha
foto: Ivo Novák

Přisekávám a mám hned o zábavu postaráno.  Mám slabé proutky a vlasce o síle 0,12 mm. Proto mi dává tak zabrat poprat se s amurem, jehož délka přesahuje 60 cm. Dobře vím, že až bude u břehu, otočí se a ukáže mi, co dovede. Na rychlé výpady od břehu musí být rybář dobře připraven a musí mít dobře seřízenou brzdu.

Lupen funguje skvěle. Během chvilky mám za sebou celkem tři souboje s amury. Zkouším stonek. Lépe se nahazuje, taky dobře plave a jak se zdá, rybám chutná také skvěle. Je ale křehký a pokud ho napíchnete jen tak, tak při náhozu upadne. Víc se mi osvědčilo natrhat stonek na kratší dvoucentimetrové části a píchnout jich na háček několik.

nástraha
foto: Ivo Novák

Došel jsem si pro silnější prut s pevnějším vlascem a ejhle! Silnější vlasec se rybám vůbec nezamlouval – najednou jako když utne. Z batohu jsem vytáhl vlasec 0,14, vyměnil ho za stávající a záběry byly zpátky. Těžko věřit, že pár desetin milimetru na síle vlasce hraje v počtu záběrů takovou roli…

Malá rada na závěr

Chytání amurů v pařáku bylo pro mě parádním zážitkem. Během odpoledne jsem zdolal deset krasavců. Spoustu záběrů jsem propásl, protože jsem zasekával příliš brzy. Celou noc se mi o těch krásných válcovitých rybách zdálo. Tak skvělý zážitek to byl. Nevím, jak by to fungovalo na jiných revírech a kde si čím amuři cpou pupky. Tady prostě stačilo utrhnout kus rostliny u břehu a bylo vystaráno. 

amur
foto: Ivo Novák

Ještě bych měl jednu radu. Jelikož z lupenu dělám roličku a háček umisťuji ke kraji, není dobré sekat hned, jakmile se bublina pohne. U lovu na pečivo to tak je, ale pokud lovíte na rostlinu, je třeba vyčkat. Přiznávám, jsou to nervy, ale když udržíte uzdu své vášně tři čtyři vteřiny a bublina pořád jede, tak zásek sedí.

Kdo se ukvapí, nezasekne. Některý amur pozná zradu a sousto pustí. Nevadí. Během chvilky přijede druhý a list nasaje. Je to vzrušující podívaná pozorovat, jak ryba přijíždí k naší nástraze a jak ji pozře. Určitě to zkuste, stojí to za to!

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. S ne-kvalitou rohlíků naprosto souhlasím. Kapři je odmítají! Možná je někde pečou podle staré, původní receptury, a tam o ně zájem projeví. Ale o ty, které běžně kupuji zájem nemají. Tuším, že je to kvůli složení výrobních surovin. Je v nich cosi „umělého“ navíc, co v nich dříve nebylo a kapry to odpuzuje.

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled