Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 10 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
předevčírem
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
předevčírem

Norská makrela plněná rozmarýnem a přílohou z patinového lilku a cherry rajčátky

strunc 0 hodnocení
Recepty

Text: Milan Beránek, foto: Vladimír Urban

Potřebujeme:

  • Makrelu (nejlépe čerstvou)
  • Půl limetky
  • Stroužek česneku
  • Středně velkou cibuli
  • 50 g slaniny
  • 50 ml smetany (nejlépe s 33% obsahem tuku)
  • Snítku rozmarýnu (může být i sušený)
  • 50 g tvrdého sýra
  • 100 g lilku
  • Sůl (nejlépe mořskou)
  • Drcený tříbarevný pepř
  • Několik malých rajčátek
  • 10 g másla

Příprava:

Omytou a očištěnou makrelu osušíme a její kůži na několika místech nařízneme do tvaru písmene X a maso pokapeme šťávou z limetky.

Máslo rozhněteme, přidáme do něj koření, sůl a česnek. Směsí rybu potřeme a dbáme na to, aby se dostala do zářezů v kůži i do masa (potíráme také zevnitř). Do ryby přidáme rozmarýn a zabalíme ji do alobalu. Makrelu pečeme v předehřáté troubě (180-200 stupňů) po dobu 15 minut.

Lilek mezitím nakrájíme na plátky a ty orestujeme na oleji. Na zbylém oleji pak ještě opražíme slaninu a nakrájenou cibuli. Směs pak zjemníme smetanou, mírně ji osolíme a opepříme. Pak ji rozvrstvíme do gratinovací misky, zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a zapečeme asi 5 minut v troubě. Alobal na makrele nařízneme a rybu ještě (rovněž 5 minut) dopečeme otevřenou.

Rybí dobrotu kromě zapečené přílohy podáváme s čerstvými rajčátky, popřípadě s celozrnným pečivem.

Rada na závěr:

Kdy poznáme, že je ryba dopečena tak akorát? Píchněte špejli někam k páteři! Pakliže z otvoru nevytéká šťáva, dílo se povedlo.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled