Máte v mrazáku makrely z loňské výpravy do Norska a přemýšlíte, co s nimi? Zkuste tento rychlý a chutný recept!

Text: Milan Beránek, foto: Vladimír Urban

Potřebujeme:

  • Makrelu (nejlépe čerstvou)
  • Půl limetky
  • Stroužek česneku
  • Středně velkou cibuli
  • 50 g slaniny
  • 50 ml smetany (nejlépe s 33% obsahem tuku)
  • Snítku rozmarýnu (může být i sušený)
  • 50 g tvrdého sýra
  • 100 g lilku
  • Sůl (nejlépe mořskou)
  • Drcený tříbarevný pepř
  • Několik malých rajčátek
  • 10 g másla

Příprava:

Omytou a očištěnou makrelu osušíme a její kůži na několika místech nařízneme do tvaru písmene X a maso pokapeme šťávou z limetky.

Máslo rozhněteme, přidáme do něj koření, sůl a česnek. Směsí rybu potřeme a dbáme na to, aby se dostala do zářezů v kůži i do masa (potíráme také zevnitř). Do ryby přidáme rozmarýn a zabalíme ji do alobalu. Makrelu pečeme v předehřáté troubě (180-200 stupňů) po dobu 15 minut.

Lilek mezitím nakrájíme na plátky a ty orestujeme na oleji. Na zbylém oleji pak ještě opražíme slaninu a nakrájenou cibuli. Směs pak zjemníme smetanou, mírně ji osolíme a opepříme. Pak ji rozvrstvíme do gratinovací misky, zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a zapečeme asi 5 minut v troubě. Alobal na makrele nařízneme a rybu ještě (rovněž 5 minut) dopečeme otevřenou.

Rybí dobrotu kromě zapečené přílohy podáváme s čerstvými rajčátky, popřípadě s celozrnným pečivem.

Rada na závěr:

Kdy poznáme, že je ryba dopečena tak akorát? Píchněte špejli někam k páteři! Pakliže z otvoru nevytéká šťáva, dílo se povedlo.

Napsat komentář