Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
před 17 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval OBRAZEM: Školác...
před 17 hod
Fotografie
Rybocz okomentoval Za candáty na p...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh duhový...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Preparace rybích hlav

Marek iRybářství 3. března 2022 0 komentářů
trofej

foto: Pavel Lorenc

Praxe

Vzpomínkou na pěkný úlovek ryby bývá ve většině případů fotografie. Ještě lépe připomene chvíle napětí a rybářského úspěchu preparát úlovku. Nejjednodušší je preparování rybí hlavy.

text: Pavel Lorenc

Pokud se po úlovku pěkné ryby rozhodneme nechat si hlavu k dalšímu zpracování, je třeba ji zabít takovým způsobem, abychom hlavu nepoškodili.

REKLAMA

Zabitou rybu co nejrychleji zpracujeme, aby nevyschla a neztratila přirozenou barvu. Hlavu odřežeme od trupu rovným nebo mírně zešikmeným řezem asi dva centimetry za skřelemi.

Po důkladném omytí ve vodě s troškou octa ji vložíme do nádoby a zalijeme roztokem formalínu silně zředěným vodou. Nádobu uložíme na chladnější místo a necháme odležet měsíc i déle. Výrobou preparátu se bavíme třeba v zimě, kdy je méně možností rybařit.

REKLAMA

Svalovinu vyjmeme očními otvory

Po vyjmutí z formalínového nálevu hlavu důkladně opláchneme čistou vodou a začneme s preparací. K tomu je potřeba skalpel a peán. Nejdříve vyřežeme rybě oči a očními otvory odstraníme svalovinu pod kůží na lících.

Potom se pustíme do odstranění masa a měkkých tkání zevnitř hlavy. Maso odřezáváme po malých kouscích skalpelem a při odstraňování si pomáháme peánem. Je třeba dávat pozor, abychom neprořízli kůži ryby a také nepoškodili ploutve. Žábry není potřeba odstraňovat, ty zaschnou a ničemu nevadí.

štika
foto: Pavel Lorenc

Nakonec vše opět pečlivě umyjeme vodou. Na vyplnění si připravíme hmotu smíchanou z vody, sádry a jemných pilin. Při řidší konzistenci nejprve naplníme očními otvory líce ryby a vytvarujeme vnitřek očních důlků.

Tužší směsí potom plníme hlavu a část trupu. Postupujeme pěchováním po troškách, aby preparát měl přirozený tvar. Zadní stranu nakonec vyhladíme a hlavu necháme vysychat. To bude trvat podle velikosti a prostředí týden až dva.

Dobarvíme hlavně kolem očí

Mezitím si můžeme připravit podložku ze dřeva. Použijeme výrobek od řemeslníka specialisty, pěkné jsou však i přířezy z jakékoliv kulatiny ze stromu. V tom případě čelní stranu vyhladíme smirkovým papírem a nalakujeme bezbarvým lakem.

Na zadní stranu je možné nalepit lístek s údaji o místě a datu ulovení a váze a délce ryby. Na zavěšení z rubu přitlučeme kovové očko. Po dokonalém vyschnutí hlavy do očních důlků umístíme oči z umělé hmoty nebo ze skla.

Potom je potřeba provést zkrášlovací úpravy, jelikož během manipulace dochází k drobným poškozením. K tomu použijeme temperové nebo akrylátové barvičky. Mírně dobarvit je potřeba hlavně kolem očních důlků a zadního řezu.

tolstolobik
foto: Pavel Lorenc

Nakonec hlavu přišroubujeme dvěma vruty na dřevěnou podložku a přelakujeme bezbarvým lakem. Preparát je hotov. Jistě s ním uděláte radost sobě nebo svým známým. Petrův zdar a hodně úspěchů při zpracovávání úlovků.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled