Text: Dalibor Marounek, foto: autor
Na dostatek klobás potřebujeme:
- asi 6 kg vykostěného rybího masa, nejlepší je to ze sumců a kaprů (semeleme ve strojku)
- 3-4 kg vepřového bůčku
- 2 kg hovězího prátu
- 6 syrových vajec
- 50 g česneku
- 200 g soli
- 50 g pepře
- 25 g pálivé papriky
- 60 g sladké papriky
- 10 g kmínu
- 10 g majoránky
- 1,5 l převařené vody
Příprava:
Rybí maso promícháme s mletým bůčkem a spojkou, tedy hovězím prátem (čtěte níže). Pak do masa přidáme všechno koření, česnek, vejce a vše zalijeme převařenou vodou.
Posléze směs důkladně prohněteme a necháme ji po dobu asi osmi hodin odpočinout. Na druhý den pak směs plničkou na klobásy vtlačíme do vepřových střev, které dostaneme ve většině dobrých řeznictví.
![](https://irybarstvi.cz/wp-content/uploads/2020/02/3-klobasa-1024x682.jpg)
Klobásy pak pověsíme do vyhřáté udírny a udíme je 3-4 hodiny teplým kouřem (asi při 80 stupních, více ne). Pak klobásky vyvěsíme – nejlépe v místnosti, kde je cirkulace vzduchu. Během sušení je občas otřeme od omastku. Zmenší svůj objem, ztvrdnou a jsou pikantní. Většinou ale v té místnosti dlouho nevydrží, protože je členové rodiny spořádají.
![](https://irybarstvi.cz/wp-content/uploads/2020/02/5-klobasa-1024x768.jpg)
Co je prát:
Jde o jemně umleté hovězí maso s mírným přídavkem vody, někdy se přidávají asi 3 % solící směsi. Hovězí maso umeleme, přidáme vodu a tím získáme výbornou pojivou směs.
Klobása
Tu jsem už kostoval a můžu říct že jsem nepoznal že je tam ryba