Sumec má vynikající maso a velmi málo kostí. Mladé kusy do délky asi 100-120 cm jsou výborné pečené, ale i jinak připravené. Starší a tudíž delší ryby jsou už tučné, takže jsou vhodné především k uzení.

Text: Dalibor Marounek, foto: autor

Potřebujeme:

  • maso ze sumce
  • dvě mladé cukety
  • dvě zelené papriky
  • dvě cibule
  • rajčata
  • strouhanku
  • vejce
  • hladkou mouku
  • olej
  • sůl a pepř

Příprava:

Sumce naporcujeme a odstraníme kůži, maso osušíme a obalíme klasicky v trojobalu. Opečené porce dáme stranou a připravíme si zeleninu. Nakrájíme cukety, cibuli, papriku, spaříme a oloupeme rajčata, z nichž si připravíme omáčku. Směs přendáme do pekáčku a na ni položíme porce opečených ryb. V troubě vše pečeme asi čtvrt hodiny. Podáváme s bramborem nebo chlebem či jiným pečivem.