Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 2 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Staročeská kapř...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Učíme se v Třeb...
včera

Učíme se v Třeboni. Bezbranný obr jménem vyza

strunc 4. června 2020 0 komentářů

Poznávání

Text: JS, foto: archiv školy

Kupříkladu se zástupci jeseterovitých druhů. Mnoho lidí tyto jedince považuje pouze za módní doplněk svých okrasných jezírek nebo soukromých revírů. Ovšem již málokdo ví, že několik druhů jeseterů je u nás původních.

Jde o jesetera malého (Acipenser ruthenus), jesetera velkého (Acipenser sturio) a vyzu velkou (Huso huso). A právě vyza velká je největším zástupcem jeseterovitých ryb na Zemi! Řada rybářů ji dnes zná pouze z legend nebo nejrůznějších dokumentárních filmů. Tento majestátný obr však kdysi obýval i naše vody.

REKLAMA

Jedná se o rybu, která je v dokonalých podmínkách schopna dorůstat do délky i přes 8 metrů. Literární prameny dokonce hovoří o jedincích dosahujících 9 metrů a hmotnosti 1750 kg! Navíc je dodnes možné na internetových prohlížečích vyhledat historické fotografie, které se z dnešního pohledu zdají až neuvěřitelné. Mnohdy stačí do svého vyhledávače zadat název „giant beluga sturgeon“ a pak už jen žasnout.

Má to však háček

I přes neskutečné rozměry však vyza velká jako největší sladkovodní ryba uznána není. Jde totiž o tzv. katadromní druh, což jsou ryby, jež žijí většinu svého života v moři a do sladkých vod migrují pouze za účelem rozmnožování. Nejde tedy o typicky sladkovodní rybu, přestože je schopna ve sladké vodě žít i po celý svůj život bez jakýchkoliv problémů.

REKLAMA

Ovšem úplný původ tohoto druhu je od Česka poměrně vzdálený. Domovinou vyzy jsou lokality dnešního Ruska a Kaspické moře. Do našich vod se dostávala v dřívějších dobách převážně díky volné migraci z Dunaje až do řeky Moravy.

Zde však začíná první vážný problém. Pokud si představíme, o jakou vzdálenost jde (a kterou museli daní jedinci urazit), je to opět jen těžko představitelné. Navíc tato přirozená migrace je už znemožněna tzv. příčnými bariérami (přehrady, jezy aj.).

Je pravdou, že se dnes aktivně budují rybí přechody, které mají tuto problematiku odstranit. Jenže si zkusme představit, jak by takový rybí přechod pro 8m ryby vypadal. Mnohdy by svými rozměry připomínal spíše dálniční tunel. Stavba takových přechodů je tak momentálně z říše snů.

Chutné maso, skvělý kaviár   

Dalším obrovským problémem je fakt, že vyza velká má velmi chutné maso a nejkvalitnější černý kaviár. Ten je ve světě extrémně ceněný, což vedlo k přelovení druhu a ke vzniku kaviárové mafie. Pouhých 100 g tohoto kaviáru může stát až 14 000 Kč! Navíc není těžké si představit, že z obřích ryb je množství získaného kaviáru nemalé. Dnes tedy již např. na území Ruska vyzy prakticky nenajdeme a patří tak k jedněm z nejohroženějších ryb na světě.

Pozastavená evoluce

Jeseterovité ryby jsou podle nejodvážnějších pramenů staré až 150 mil. let. Vyza tak nemá např. páteř, normální šupiny a nemá vyvinuté ani standardní reflexy. Jedná se třeba o tzv. únikový reflex. Ten u ryb velmi dobře známe. Stačí i sebemenší špatný pohyb a ryby před námi okamžitě prchají.

Vyza však tento reflex nemá a nebojí se tak ani dravců. Naopak jde o rybu velmi zvědavou a má zájem dravce studovat. Mladí jedinci jeseterovitých ryb jsou tak extrémně častou kořistí dravých druhů ryb nebo rybožravých predátorů. 

Přesto není tento obr ztracen. V mnoha zemích došlo k založení záchranných chovů a legálních kaviárových farem a to i přesto, že chov takových jedinců je extrémně náročný. Ani čeští rybáři nemusejí být kvůli ztrátě této královny vod smutní. Díky soukromým vodám se k nám opět tento druh vrací a není těžké vyhledat lokality, kam byli vysazeni i jedinci přerůstající délky 2 m.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled