Fotografie
Jiří přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jakub přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec jesen...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Poznejte ho a u...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Nevšední gumové...
včera

Učíme se v Třeboni: Cejn velký

Marek iRybářství 12. května 2024 0 komentářů
cejn

Vpravo mlíčák cejna velkého a vlevo jikernačka. Foto: Petr Svatek

Poznávání

Cejn velký (Abramis brama) je naším původním druhem a zároveň jednou z nejpočetnějších ryb našich tekoucích, ale i stojatých vod. Po této rybě jsou pojmenovány spodní úseky našich řek – cejnové pásmo.

text: Petr Svatek

Cejn je typickou bentickou hejnovou rybou. Často tvoří velmi četné populace, které mají tendenci kvůli nedostatku bentické potravy zakrňovat. Jedná se především o revíry rybničního typu nebo málo úživné pískovny.

REKLAMA

Mezi rybáři se mu slangově říká „lopata“ nebo „placka“, a to z důvodu velmi zploštělého těla se značně vysokým hřbetem. Tlama je masitá, kruhovitá, se spodním postavením. Řitní ploutev je nápadně protažená. Hřbet je zlatavě hnědý a ploutve mají šedočernou barvu.

V České republice najdeme jen velmi málo revírů (pokud nepočítáme pstruhové), kde se cejn nevyskytuje. Velkých rozměrů dosahuje především na úživných údolních nádržích Slapy, Pálavské nádrže, Nechranice nebo v řekách, jako je Vltava a Labe.

REKLAMA

Cejn má nejraději pomalu proudící úseky řek, kde většinu svého času tráví u dna a dál od břehu. Do příbřežních partií se za potravou vydává až pod rouškou tmy. Potravu tvoří především larvy pakomárů, nitěnky nebo malí měkkýši. Rychlost růstu je u cejna značně ovlivněna množstvím potravy, početností populace v revíru, hloubkou a velikostí revíru. V letních měsících vyhledává hrubý zooplankton ve vodním sloupci.

Mlíčáci pohlavně dospívají ve třetím roce, jikernačky ve čtvrtém. Pokud mají dostatek potravy, mohou dospívat i o rok dříve. Výtěry probíhají od dubna do začátku června. Pokud se cejni vytírají v údolních nádržích, často podnikají migrace do přítokových oblastí, kde se si ke tření vybírají příbřežní partie.

cejn
Cejni ve tření, foto: Petr Svatek

Cejn je velmi přizpůsobivou rybou pro výtěrový substrát, ale je otázkou, na kolik ovlivní úspěšnost výtěru situaci, kdy se v silnějším proudu vytírá jen na betonový podklad. Startovacím impulzem pro výtěr je nejčastěji teplota kolem 15 °C, ale výtěry probíhají už při 12 °C. Na některých revírech se cejn tře jednorázovým způsobem, jinde vícedávkovým, který má i tři etapy.

Jeho výtěrová strategie je v každém revíru značně odlišná. Jako výtěrový substrát slouží ponořené rostliny, kořenové systémy ostřic, vrb a jiných rostlin nebo jen čistý kámen. Jikry jsou lepivé a samice jich mají v průměru 80 až 120 tisíc, ale mohou jich mít až 300 tisíc.

cejn
Mlíčák cejna velkého, foto: Petr SvatekMlíčák cejna velkého

Samotná intenzita tření bývá největší brzy ráno a ve večerních hodinách. Mlíčáci bývají při tření často teritoriální a své třecí místo si hlídají. Cejn se velmi často vytírá s ploticí, cejnkem nebo perlínem. Asi nejznámější je kříženec plotice a cejna.

Růst cejna je velmi proměnlivý v závislosti na již zmiňovaných faktorech. Tato ryba se bez problémů dožívá i 30 let, proto ji můžeme řadit do dlouhověkých ryb. Pokud rybáři loví exempláře delší než 50 cm, věk ryby se většinou pohybuje mezi 812 roky života.

Cejnů na našem území v posledních letech lehce ubývá, a to kvůli ničení přirozených trdlišť při regulacích toků, z důvodu stoupající populace sumce a zvýšeného rybářského tlaku, který se zaměřuje především na větší exempláře.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled