Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 14 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 14 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 15 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 15 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 15 hod

Uzení ryb na sítech

strunc 28. května 2020 0 komentářů

Poznávání

text: Dalibor Marounek foto: autor

Asi před deseti lety jsem do udírny na tyčky připevnil první síto a od té doby na sítech udím ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám budoucí dobrota spadne do udírny a bude znehodnocena. Použil jsem tenké pletivo se čtvercovými oky o průměru 5 mm. Po uzení stačí síto vyčistit drátěným kartáčem, popřípadě opláchnout a nechat uschnout.N

Některé ryby udím vcelku. Například makrely, pstruhy, sumečka amerického, líny. Těmto druhům vkládám do břišní dutiny dva klacíky (4 – 5 cm dlouhé), aby byla břišní dutina otevřena a ryba se vyudila i zevnitř. Ryby rozložím na síta břichem dolů a už je neotáčím. Větší ryby udím nakrájené na podkovy nebo filety.

REKLAMA

Ty připravuji následovně: ryby vykuchám, odstraním hlavu, ocas a rozpůlím je na poloviny nebo třetiny. Filety pokládám na síto kůží dolů. Ryby před uzením nasoluji na sucho nebo je nakládám do solného nálevu.

V prvním případě postupuji u ryb, které mají měkké maso, třeba makrely, tlouště a menší ryby. Na 1 kg ryb se používá  30 až 40 g soli. Ryby důkladně prosolíme vně i uvnitř, pro chuť je dostatek soli rozhodující, ryby totiž snesou více soli než jiné uzené výrobky.

REKLAMA

Pro zpestření chuti můžeme do soli přidat utřený česnek, popřípadě ji smíchat s grilovacím kořením. Nasolené ryby naskládáme do smaltované nebo skleněné nádoby, zatížíme prkénkem a uložíme do chladu na 6 až 12 hodin. Ideální je ryby večer naložit a ráno je vyudit.

Pozor! Nasolené ryby musíme před uzením opláchnout vodou, nechat okapat, osušíme je a teprve pak je naskládáme na síta.

Při druhém způsobu přípravy, tedy nakládání ryb do láku, se na 1 l vody dává 80 až 100 g soli (asi 4 až 5 polévkových lžic). Lák připravíme tak, že svaříme vodu se solí a necháme ji vychladnout. Do láku můžeme opět přidat česnek, bylinky – osvědčil se mi třeba libeček i tymián.

Ryby naskládané v nádobě zalijeme studeným lákem, zatížíme je, necháme rozležet 6 až 12 hodin a opět je pak musíme propláchnout, nechat okapat a poměrně důkladně osušit. Nasolené ryby naskládáme na síta do předem vyhřáté udírny.

Čím udit?

Tvrdým dřevem! Osvědčil se mi buk, třešeň, švestka. Udím 1 až 2 hodiny podle tloušťky filetů, podkov a velikosti ryb při teplotě 50 až 60 stupňů. Maso se musí jen osušit, zatáhnout a nesmí se hned zkraje odlupovat od kostí. Potom přidám polínka namočená ve vodě a udím vlažnějším hustým kouřem 2 až 3 hodiny do doby, než jsou ryby zlatohnědé. Lze použít i namočené tvrdé piliny.
Teplota v udírně by měla být kolem 30 – 40 stupňů. Při uzení ryb nikdy neodstraňujeme kůži, maso by se rozpadlo, bylo by suché a zbavili bychom ho tuku, který se při uzení do něj vsákne a dá mu chuť. Vhodné je kůži na několika místech naříznout už při nasolovaní.

Je to na houby? Není!

K uzeným rybám můžete přidat i houby. Výborné jsou lupenaté houby, kupříkladu ryzce, čirůvky, lišky, hlívy, holubinky. Jak na to? Houby povaříme v osolené vodě (na 1 l dávám 30 g soli a přidám bobkový list, čtyři kuličky nového koření) a vše povařím asi pět minut. Malé plodnice nechávám v celku, větší půlím, čtvrtím. Uvařené houby propláchnu, nechám okapat a pak je rozložím na čisté utěrky, aby oschly. Houby narovnám na síta lupeny dolů a udím podobně jako ryby.

Vyuzené houby musí být zlatohnědé, pružné, ne zcela vysušené! Vyuzené houby k přímé spotřebě zakápnu olivovým olejem, přidám grilovací koření a podávám je jako chuťovku k pivu i vínu. Jdou i uchovat v oleji, kupříkladu ve slunečnicovém.

Na dno sklenice dám bobkový list, dvě kuličky jalovce, dvě nového koření a několik plátků česneku. Houby promíchám s grilovacím kořením a naskládám je do sklenic a po okraj zaliji olejem. V lednici vydrží do příští sezony, pokud je tedy dříve nesníme, což se stává poměrně pravidelně. Uzené houby jsou vhodné i do různých salátů, třeba těstovinových.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled