Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 5 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 5 dny

Humlenský rybník aneb Historie plná sporů

strunc 27. července 2020 0 komentářů

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poznávání

Velký Humlenský rybník je asi 7 km na východ od Třeboně v chlumské soustavě rybníků, kterou založil Mikuláš Ruthard z Malešova. V této soustavě je nejníže položeným rybníkem poblíž Nové řeky, z čehož plynuly dlouholeté spory v 16. a 17. století mezi Petrem Vokem z Rožmberka a majiteli panství Nová Bystřice.

Text: Jan Schinko, foto: autor

Nová řeka (vybudovaná do roku 1585) při každé povodni zaplavovala pozemky obce Stříbřec patřící k panství Nová Bystřice, porušovala hráze Humlenského rybníku a znemožňovala jeho výlov. Stalo se tak hned při první povodni v roce 1586 i dalších. V roce 1606 si pán z Nové Bystřice stěžoval Petru Vokovi, že nemohl vylovit Humlenský rybník „neb voda zpátkem trúbami rybník vytápí“.

REKLAMA

Petr Vok byl nad takovou maličkost povznesen a na stížnosti neodpovídal. Nebo je předával k vyřízení úředníkům v Třeboni. Ctil počin svého bratra Viléma, který nechal Novou řeku postavit Jakubem Krčínem. V době přípravy stavby (mohlo by se říci ve stavebním řízení), ani při vlastní stavbě Nové řeky nevznesly pánové z Nové Bystřice proti stavbě námitky, i když Jakub Krčín bezohledně, zřejmě i protiprávně, „přepůlil“ Novou řekou několik pozemků patřící obci Stříbřec.

V roce 1610 oznamují pánové z Nové Bystřice Petrovi Vokovi, že budou lovit Humlenský rybník, tudíž že je nutno snížit stav vody v Nové řece. Na sklonku života Petr Vok asi vyhověl. Spor o pozemky na pravém břehu Nové řeky pokračoval i po Vokově smrti.

REKLAMA

Novobystřičtí bojovali proti Nové řece svérázným způsobem. Několikrát zatarasili řeku u samoty Leština a voda tak tekla do rybníků Vdovců u Vitmanova dvorce a dál do Rožmberka. To bylo nebezpečné v tom, že by se mohla protrhnout hráz Rožmberka. Vše řešil zemský soud v Praze a Nová Bystřice s konečnou platností prohrála. Přitom obec Stříbřec mohla na loukách po pravém břehu Nové řeky pást dobytek a sklízet seno, byť poněkud chudší. Navíc Třeboň mlčky tolerovala, že obyvatelé Stříbrce na Nové řece často pytlačili.      

Pak se mezi Humlenským rybníkem a Novou řekou vytvořilo tiché, vlhké, tajemné (ne-li strašidelné) území s významnou mokřadní florou a faunou. Rybník, někdy zvaný také Humlený, byl založen Mikulášem Ruthardem kolem roku 1540 pod již existujícími rybníky Jezero a Hospodář, jako rybník Podsedek.

Později byl rybník zvětšen, takže už nebyl jen malý Podsedek, nýbrž velký Humlenský. Katastrální plocha činila v nové době 106,50 ha, vodní plocha 96,77 ha.

Na začátku 20. století byl Humlenský rybník přepažen úzkou hrází, přičemž jižní část takto nově vzniklého rybníku byla nazvána vzhledem k původu znovu Podsedek.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled