Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 3 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
před 4 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
před 20 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jaké boilie zvo...
před 21 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Krátké vycházky. Jakou nástrahu použít a co je při nich nejdůležitější?

strunc 10. listopadu 2020 0 komentářů

Poznávání

I v dnešní uspěchané době stále platí, že hodiny strávené u vody přebijí i nejlepší výbavu. Úspěšný lovec dravých ryb je tak trochu stopařem dokonale čtoucím vodu a rybích zvyklostí za měnících se podmínek. Nikdy totiž nelze přesně napasovat scénář konkrétní řeky na řeku jinou.

Text: Tomáš Fiedler foto: autor, Ivo Novák

Vždyť každá voda a život v ní je jiný příběh! Jde se jen odpíchnout od několika bodů, zbytek už je jen na nás a času, který jsme schopni tomu obětovat. V následujících řádcích vám svěřím několik základních rad, jak být úspěšným rybářem i během krátkých vycházek k vodě.

REKLAMA

Vyberte si revír

Základním kamenem úspěchu je soustředit své síly a čas na jeden revír nejlépe ve svém okolí. Takové vodě se můžeme perfektně věnovat i během krátkých vycházek a rybí zvyky zde při několika návštěvách odpozorovat. Ideální je voda poblíž bydliště či při cestě do práce. I když se tam trofejní ryby pravidelně nechytají, rybařina je skvělá i s běžnými velikostmi ryb.

Okoun říční

Na takové vodě se dá strávit času nejvíce za cenu nejméně najetých kilometrů. Bude to mnohokrát voda v okolí města či dokonce ve městě. Zde si můžeme zapsat krátkou docházku klidně i každý den a to je rozhodující.

REKLAMA

Samotná taktika lovu je snadná a obnáší lov v naprosto typických a snadno čitelných místech. V létě jsou to mělké úseky nádrže, kde se s naivním pocitem bezpečí zdržují drobné rybičky. Na řece nepřehlédnutelné podjezí a peřeje. Na podzim jsou to místa v blízkosti výrazných členitých hran a jiných nerovností na dně. Zde platí: Kde je jídelna, strávník nebude daleko.

Štika obecná

Nabídněte něco navíc

Chytáte-li na tak typických místech, jistě nebudete jediným lovcem, který tu dává dravcům lekci. Ryby nejsou hloupé a bolestivý zážitek si velice dobře pamatují, obzvlášť ty staré a velké. Vyzkoušejte cokoliv. Odlište velikost a barvu nástrahy, rychlost a styl jejího vedení. Mnohdy, obzvláště na velké boleny, platí dohodit nástrahu prostě jen o několik metrů dál anebo ji vést v opačném směru od břehu. Lovte z vody v brodicích kalhotách, v létě v plavkách. Výborným pomocníkem je lehce a rychle přenosný bellyboat. 

Stejně důležité jako místo je ovšem i denní doba a vždy platí pravidlo: na správném místě je zapotřebí být ve správný čas! Experimentujte tedy s denní dobou a osvoboďte se od zajetých kolejí.

Štika obecná

Budete se divit, ale není to jen o východu a západu slunce. Revíry v našem okolí nám nabízejí možnost vyzkoušet různé časové intervaly a rychle tak odpozorovat nejvyšší aktivitu, na kterou se v budoucnu budete úspěšně zaměřovat. Ti nejlepší z vás budou odměněni krátkým, ale zato velice intenzivním lovem, během kterého mnohdy zdoláte více ryb než dříve za celé dopoledne.

Tyto řádky sedí více na lov v letním čase a převážná většina z vás, tak jako já, se mu z pracovních důvodů může věnovat více než v zimním období. Pro letní vycházky v délce trvání do dvou hodin si k vodě beru krabičku naplněnou výhradně wobblery. Jejich agresivní chod se dokonale liší od běžných malých rybek, jichž je v daném období ve vodě milion a dokáže tak dravce vyprovokovat k útoku.

wobblery

Pro rychlé chytání s oblibou používám univerzální velikost nástrah v délce okolo 7 až 10 cm. Mohu tak ulovit široké spektrum dravých ryb – od okouna, bolena, candáta až po štiku. Během těchto krátkodobých lovů s volbou nástrahy nikdy neexperimentuji a vždy chytám jen na své horké favority. Pro lov s wobblery vždy doporučuji monofilní vlasec, s nímž díky jeho průtažnosti zaseknu i zdolám více ryb.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled