Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 15 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 15 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem

Losos kulibjak (coulibiac)

strunc 0 hodnocení
Recepty

Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i v té francouzské. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Zde je jedna z variant.

Text: Dalibor Marounek, foto: autor

Potřebujeme:

  • 300 – 400 g filetů z lososa (dva kusy po 150 – 180 g)
  • 400 g listového těsta
  • 300 g hřibů
  • dvě vejce, žloutek
  • čtyři lžíce kysané smetany
  • hladkou mouku
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • olej
  • kopr

Příprava:

Z filetů odstraníme kůži a podélně je rozřízneme na polovinu, čímž nám vzniknou čtyři kousky masa. Ty osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Vejce uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout, pak je oloupeme a najemno nastrouháme.

Houby podusíme na másle, necháme vychladnout. Listové těsto rozpůlíme na polovinu a na pomoučněném vále vyválíme dva pláty o ploše asi 20×30 cm. Doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme je a opepříme.

Vrstvu hub pak pokryjeme filetem z lososa. Ten posypeme nastrouhanými vejci, dosolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou a položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, kterou osolíme a opepříme.

Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu a balíčky potřeme rozšlehaným vejcem. Na plech položíme pečící papír, potřeme jej olejem, položíme balíčky a vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby.

Během pečení je ještě potřeme žloutkem. Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, pak ho nakrájíme ostrým nožem na řezy, které ozdobíme čerstvým koprem a dobrotu podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled