Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
před 2 hod
Fotografie
Jiří okomentoval Jaké boilie zvo...
před 3 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Nejtěžší ryba planety váží přes 2 tuny. Tipnete, která to je?

strunc 17. listopadu 2020 0 komentářů

Poznávání

Stejně jako osobní automobil může vážit nejtěžší ryba na světě. V Čechách ji samozřejmě nenajdeme, budeme se muset podívat do moří v tropickém a mírném pásmu.

Text: redakce, foto: Pixabay, repro tethys.org

Nejtěžší rybou světa je totiž měsíčník svítivý. Běžně se setkáme s exempláři, které váží 1,4 tuny, ale jsou zaznamenány i jedinci vážící přes dvě tuny! Pro porovnání to je jako dvě auta Škoda Felicie.

REKLAMA

Hmotnost však není jedinou zvláštností této ryby. Určitě vás zarazí i její samotný vzhled. Je vyšší (až 4,2 m) než delší (3,1 m).

Možná tomu stále nechcete uvěřit a říkáte si, že největší rybou musí být přeci vyza, ta však dosahuje průměrné hmotnosti pouze kolem jedné tuny.

REKLAMA

Pokud si říkáte, že žraloci a velryby jsou těžší, máte sice pravdu, ale i přes to, že tito živočichové žijí také v moři a mají ploutve, jedná se o paryby a mořské savce a ne o ryby.

Měsíčníci jsou velmi zvláštní ryby, o kterých toho zatím mnoho nevíme. Většinou se zdržují ve velkých hloubkách a jen občas vyplouvají k hladině. Předpokládá se, že to dělají proto, aby se zbavili parazitů.

Živí se převážně planktonem, drobnými korýši, rybami a medúzami. Někteří lidé považují jejich maso za delikatesu, nicméně komerčně loveni nejsou a jejich populace zatím není silně ohrožena.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled