Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
předevčírem
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

AKTUALIZOVÁNO Přehled opatření pro rybáře: Jak rybařit, pečovat o revír nebo získat první rybářský lístek?

Marek iRybářství 3. března 2021 1 komentářů
pohoda u vody

foto: David Štrunc

ČRS a MRS

Český rybářský svaz zveřejnil na svých webových stránkách přehled toho, co se pro rybáře změnilo během současně platných opatření. Kromě lovu na udici se změny týkají i péče o revíry, rybníkářství, činnosti rybářské stráže a podmínek skládání zkoušek pro první rybářský lístek. Přehled vychází z aktuálně platných opatření podle informací Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR, o změnách budeme informovat.  

text: redakce

1) Lov ryb

Aktuálně je povolen lov ryb udicí pouze v místě bydliště rybáře (tedy v katastru obce). Noční zákaz vycházení se výkonu rybářského práva nejdříve netýkal, ovšem v poslední zprávě se tato část upravila, lovit se tedy smí pouze od 5 do 21 hodin. Bivakování není součástí výkonu rybářského práva, mimo povolenou denní dobu lovu tedy není možné u revíru přespávat.

REKLAMA

2) Výkon funkce rybářské stráže

Rybářská stráž má jako úřední osoba ze současných omezení výjimku a její činnost není zákazem pohybu a zákazem nočního vycházení omezena. Samozřejmě apelujeme na důsledné dodržování všech platných opatření (respirátor, minimalizace kontaktu, odstup od kontrolovaného rybáře, časté používání dezinfekce).

3) Hospodářská činnost na revíru

Nezbytné a neodkladné činnosti v rámci péče o revír, jako jsou výlovy nebo vysazování ryb, jsou nadále na základě výjimky povoleny.  Při výlovu rybníků v zastavěném území obce nemusí osoby provádějící výlov používat v rybníku ochranných prostředků dýchacích cest, jsou však povinny udržovat minimální rozestupy.

REKLAMA

4) Hospodářská činnost v rámci rybníkářství a rybochovných zařízení

Stejně jako v případě revírů jsou i v režimu rybníkářství neodkladné činnosti, jako jsou například výlovy nebo vysazování ryb, nadále na základě výjimky povoleny.  Při výlovu rybníků v zastavěném území obce nemusí osoby provádějící výlov používat v rybníku ochranných prostředků dýchacích cest, jsou však povinny udržovat minimální rozestupy. (Zdroj: Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo vnitra)

5) Skládání zkoušek pro získání prvního rybářského lístku možná i on-line

Zkouška může být prováděna formou on-line konference. Protokol o absolvování zkoušky musí být podepsán uchazečem i pověřeným subjektem. Protokol se ukládá u pověřeného subjektu, který jej uchovává po dobu deseti let. Po dobu nouzového stavu v souvislosti s onemocněním covid-19 je možné zaslat úspěšnému uchazeči protokol například prostřednictvím e-mailu či jinou elektronickou formou. Následně úspěšný uchazeč musí zaslat pověřenému subjektu podepsanou kopii zpět. (Zdroj: Ministerstvo zemědělství)

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. tak letos poprvé povolenka celosvazová a já ani nemužu na ryby ??? to si ze mne delaj dobrej den…. jako bych někoho nakazil když budu u vody sám …. fakt nechápu tyto slovákem dodělané opatření…. tady nejde o covid ale o neco uplně jiného !!

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled