Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 16 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
před 16 hod
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
včera

Malá voda, jemná špička

Marek iRybářství 11. ledna 2023 0 komentářů
rybář

foto: Adam Krásný

Praxe

Malé tekoucí vody, říčky a potoky mívají pro mě nenahraditelné kouzlo. Právě tyto vody, které už bývají předem některými lidmi odsouzeny slovy, že tam ryby nemohou být, mě lákají stále více.

text: Adam Krásný

Tak se pojďme s pomocí wincklepickerové špičky feederu podívat, jaké poklady malé vody ukrývají. Vždyť kde je voda, tam je i život, nebo snad ne?

REKLAMA

V jednoduchosti je síla

V případě menších říček a potoků s potenciálem nadějného úlovku volím velice jednoduchou a nenáročnou výbavu, která bude vhodná i při toulání se revírem, než najdeme ten správný flíček k lovu. Smysl podobných výprav spočívá z radosti z lovu na více místech, z prozkoumání té které lokality a užitku i zkušeností, které zúročím při další návštěvě.

Převážně se věnuji lovu feederem. Nejčastěji volím pruty typu wincklepicker v délkách 270 cm s odhozem 5–20 g a navijáky do velikosti 2000. Je to naprosto ideální délka prutů v případě snadné manipulace v méně přístupných místech, popřípadě zarostlých částech břehů, kde se mohou vyskytovat ryby.

REKLAMA

Co se týče praktičnosti z hlediska pojetí výpravy, velice se mi osvědčil batoh na záda, který je osazen menší skládací židličkou. K němu mi už stačí pouze připnout vidličky, dovnitř schovat složený podběrák, povinnou výbavu, nástrahy a krabičku s nejnutnější rybářskou bižuterií.

Ticho a nenápadnost, půlka úspěchu

Právě proto, že se budu věnovat lovu na malé tekoucí vodě, která může mít v nejširší části pouze pár metrů, je důležitá absolutní nenápadnost a opatrnost při pohybu na břehu. V takovém případě ve mně propukne pud lovce.

cejn
foto: Adam Krásný

K tomu patří tiché našlapování ke břehu, letmé pohledy pod nohy, aby mi pod botou nepraskla větev, kontrola vlastního stínu, který by mohl dopadat na vodní hladinu a jiné maličkosti, jež mohou ovlivnit celý lov na místě, kde se chystám nahodit. Snažím se vyhledávat místa s přirozenou vodní překážkou, u které se mohou ryby zdržovat.

Padlé stromy, rákos trčící ze břehů apod. Někdy také stačí pouze číst vodu a na chvíli se v tichosti zastavit. Zahledět se na vodní hladinu, pozorovat malé indicie, které nás přivedou k úlovku. Bublinky vycházející na povrch ze dna, pohyb větví u ponořené staré vrby. To vše bývají znaky toho, že nás čeká úspěch v podobě úlovku.

Méně je někdy více

Tím se dostávám k samotnému lovu. Pruty a navijáky, které jsem už zmínil, mám opatřené kmenovým vlascem v průměru 0,16–0,18 mm. Malé feederové drátěné krmítko se zátěží do 15 g na průběžném obratlíku s karabinkou a návazcem v průměru 0,14 mm a délce asi 15 cm. Velikost háčku většinou volím podle ročního období, počasí, zvolené nástrahy. Po většinu času si vystačím s bílými červy, popřípadě s malými rohlíkovými boilie. 

V takových vodách se mi velmi osvědčila metoda pozvolného a méně vydatného krmení. Nezakrmuji předem, ale vše nechávám čistě na malém krmítku, s nímž budu v průběhu lovu prohazovat místa. Řídím se heslem: Ryby nepřekrmit! Dalším plusem při volbě krmení je podle mě i barva. Podstatně se přibližuji ke strategii zimního lovu.

Nejvíce u mě boduje tmavé až černé krmení, ale stále počítám s absolutní opatrností a nenápadností i v tomto ohledu. Co se týče chutě krmítkové směsi, držím se svých zajetých kolejí, které mě většinou nezklamaly. Teplá voda = sladká chuť, studená voda = slaná chuť. Není to samozřejmě stoprocentní jistota úspěchu, protože každý revír dokáže mít svá specifika, které leckdy nerozkryjeme, ani kdybychom se rozkrájeli. A to je na rybařině právě to krásné.

cejn
foto: Adam Krásný

Ryby se snažím neplašit, jak už jsem řekl. Nahazuji do míst, které mám vytipované z předchozích obhlídek. Jako lovec sedím nebo stojím s pruty vždy o větší kus dál. Někdy i tak využívám terénu, přirozených zátočin vodního toku apod.

V praxi to vypadá tak, že se přiblížím s prutem na takovou vzdálenost k místu, kde chci mít nahozeno, abych mohl snadno, ale potichu dopravit nástrahu na dno a poté s odklopeným překlapěčem navijáku odcházím pryč. Tam, kde budu čekat na záběr. Usadím pruty do vidliček, nastavím správný úhel vlasce se špičkou, který je nejlepší 90° a jsem připravený na zásek, na který většinou nečekám dlouho.

V ideálním případě se první záběry dostaví do deseti minut. Při delším intervalu druh nástrahy měním, popřípadě zkouším měnit taktiku v podobě změny místa náhozu. Ryby aktivně hledám, proto si hraji s možnostmi lovu v blízké těsnosti břehu, anebo přímo v korytu.  Pokud se stane, že narazím na tzv. mrtvé místo, chovám se stejně jako při lovu přívlačí.

Seberu své lehké vybavení a popojdu o kus dál. Není nic výjimečného, když pravé a úspěšné místo najdu třeba až na potřetí. Jde převážně o správný úsudek, zda má význam se o něco pokoušet v dané lokalitě bez velkých úspěchů, popřípadě zvolit včas změnu místa a zkusit další, nadějnější.

Přirozenost vítězí

Bílí červi nikdy nic nezkazí, fungují velice úspěšně v každém ročním období. A právě na menších či malých vodách bývají alfou omegou při hledání ryb. Proto na první prut začínám s nastražováním více červů na háček, kolem 4–5 kousků. Podle intenzity záběrů jejich počet snižuji – až třeba na jediného červíka. Proč?

tloušť
foto: Adam Krásný

Důvod k této taktice je prostý. Nejdříve zkouším přítomnost větších ryb a postupně snižuji objem nástrahy, až se dostanu na požadovanou velikost k poměru rybí obsádky, která se v mém lovném místě pohybuje či rovnou bydlí. Občas bodují pouhé kukly, ty milují například líni.

Druhý prut většinou mívám nahozený na těžší rybu – co kdyby náhodou? V tomto případě jako nástrahu používám kukuřici, rohlíkové boilie, klasickou rousnici. Po krátké době poznám, na co ryby reagují a už se soustředím na množství dané nástrahy při nastražování nebo na jejich kombinace.

Zážitek z lovu

Tento způsob lovu není zaměřený na cílené chytání trofejních jedinců a selekci ostatních druhů ryb, které si nepřeji mít na háčku. Jde o lov, který je, aspoň v mém případě, postavený na aktivitě a zážitku. Umět najít ideální místo a splynout s přírodou je pro mě povznášející záležitost, zrovna tak, jako radost z každé ryby, kterou obelstím a ulovím. Od krásných perlínů, línů až třeba po nečekaný úlovek kapra či trofejního okouna.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled