Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
před 20 min
Fotografie
Josef okomentoval Alandské štikob...
před 19 hod
Fotografie
Michael přidal úlovek Karas stříbřitý...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Candát obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval VIDEO: Zvědavý ...
včera

Učíme se ve Vodňanech: Vysekávání vodních porostů žací lodí

Marek iRybářství 30. července 2023 0 komentářů
rybník

foto: Jiří Hronek

Praxe

Vzhledem k tomu, že naše škola získala zcela novou žací loď, bude tento příspěvek zejména o ní. Před tím ale několik nezbytných poznámek k vodním rostlinám a jejich působení ve vodních ekosystémech, v našem případě v rybnících.

text: Karel Dubský

Vodní rostliny jsou zcela nezbytnou součástí potravního řetězce. Označujeme je jako producenty, protože vytváří z látek anorganických svou vlastní biomasu. Při fotosyntéze spotřebovávají oxid uhličitý a produkují kyslík. V potravním řetězci se stávají potravou konzumentů prvního řádu, tedy býložravců.

REKLAMA

Mezi zelené rostliny řadíme řasy, sinice, vyšší rostliny a ty ještě tvoří další skupiny, jako jsou tvrdé porosty, plovoucí porosty a porosty kořenící ve dně s listovou částí na hladině.

Problémy nastávají, když se rostliny přemnoží (bylo by to na samostatný příspěvek). A tak, když nastává taková situace, je někdy nutné přistoupit k redukci vodních porostů. Je to zejména v situacích, kdy rybník zaroste z větší části tvrdou vegetací nebo je množství měkkých porostů takové, že dochází k samotnému omezení produkce ryb.

REKLAMA

Další dopad takového stavu může být i ohrožení obsádky v důsledku kyslíkového deficitu (i rostliny v noci dýchají) nebo může docházet k vysokým hodnotám pH, což může negativně ovlivnit zdravotní stav obsádek ryb, až po případné úhyny.

foto: Jiří Hronek

Když už se přistoupí k potlačování vodních rostlin, přichází v úvahu použití ruční kosy k vysečení rostlin a nejlépe jejich zkompostování. To platí na malých a mělkých rybnících. Na velkých rybnících se používají žací lodě. Typ, který máme ve škole, se nazývá ESO-X5. 

Loď je dlouhá 5 metrů a váží 940 kg. Skládá se z člunu, motoru, převodového mechanizmu, žacího ústrojí, navijáku, sedačky, řídícího a ovládacího mechanizmu, krytů a zábradlí. Benzinový motor o objemu 624 cm3 a výkonu 18 HP pohání lopatková kola i vlastní žací mechanizmus. Ten tvoří vodorovná žací lišta a svislá žací lišta.

foto: Jiří Hronek

Ovládání i pohon jsou hydraulické. Pracovní šíře záběru je maximálně 246 cm. Lištu je možné zanořit až do hloubky jednoho metru pod vodní hladinou. Svislá lišta slouží k rozřezávání hromadících se porostů před lodí. Výkon je uváděn podle hustoty porostů 0,3–1 ha/hodinu.
Posečené porosty bývají obvykle ponechány na hladině samovolnému rozkladu. V případě velké biomasy musí být odtěženy a z rybníka odstraněny, protože rozklad velké biomasy rostlin by mohl mít pro obsádku ryb fatální následky. Tradiční způsob naložení s vysečenými porosty je jejich zkompostování v okrajích rybníků. Po uzrání je možné tento rostlinný kompost využít například k zúrodnění písčitých rybničních okrajů.

Ještě dvě poznámky. K nadměrnému zarůstání velkých produkčních rybníků většinou nedochází. Je to dáno poměrně velkou hustotou obsádek kapra, který rozvoj makrovegetace tlumí. Druhá poznámka směřuje k tomu, že je vždy vhodné podobný zásah konzultovat s orgány ochrany přírody.

Práce s žací lodí není složitá. Po zaškolení a zacvičení si tuto činnost vyzkoušeli všichni žáci třetího ročníku.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled