Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Bohumil...
před 47 min
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Marek...
před 47 min
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Lukáš...
před 47 min
Fotografie
Ivan dal lajk úlovku od Marek...
před 47 min
Fotografie
Josef přidal úlovek Cejn velký...
včera

Učíme se v Třeboni: Síh peleď

Marek iRybářství 4. října 2023 0 komentářů
Síh peleď

Síh peleď, foto: Petr Svatek

Poznávání

Původním areálem výskytu síha peledě (Coregonus peled) jsou velké řeky a jezera mezi řekami Mezeň a Kolyma v Rusku, typickou domovinou v Rusku je řeka Pečora. V dřívějších publikacích se uváděla původní domovina síha peledě i ve Finsku a Švédsku, toto tvrzení se ale již vyvrátilo.

text: Petr Svatek

Zhruba v 50. letech 20. století se začal síh peleď (díky svým dobrým vlastnostem a chutnému masu) rozvážet po území skoro celého bývalého SSSR – Ukrajina, Uzbekistán, Moldávie aj. Následně se s jeho rozšířením pokračovalo i do Evropy (Finsko, Polsko, Rumunsko, Belgie, Německo, Maďarsko aj.) Do bývalého Československa byl dovezen v roce 1970. Stejně jako síh maréna byl uměle vysazován do některých přehrad (Lipno, Jesenice, Rozkoš aj.).

REKLAMA

Tělo síha peledě je podobné maréně, je jen o něco vyšší. Typickým rozdílem je postavení úst – maréna má spodní postavení, peleď horní. Obě ryby mají tukovou ploutvičku a menší opadavé šupiny. Přijímaná potrava v rybnících je podobná jako u marény (zooplankton, zoobentos), pouze s tím rozdílem, že peleď si vybírá spíše menší sousta a plůdek malých ryb na rozdíl od marény v podstatě nekonzumuje. Je to dáno jemnějším filtračním aparátem. To se samozřejmě odráží i na náročnější možnosti tento druh ulovit. Snadněji se dá ale ulovit na umělou mušku.

Stejně jako maréna, i peleď je náročný na kyslík a má raději chladnou vodu. V publikacích se uvádí, že dokáže krátkodobě překonávat i teploty kolem 25-27 °C. Ve většině případů dochází v našich podmínkách k pohlavní dospělosti (u obou pohlaví) kolem 2. roku života. Na rozdíl od jeho původní domoviny, kde dospívá mezi 5.-6. rokem. Rychlost růstu je podobná jako u marény.

REKLAMA

V prvním roce měří 20-25 cm, ve druhém 35-40 cm. Výtěr má polopelagofilní (do sloupce nad tvrdým dnem a jikry následně padají na dno). Samotný výtěr probíhá v našich podmínkách na konci prosince a začátku ledna (při poklesu teplot vody na 2-3 °C). Velikost jiker je o něco menší než u marény, asi 1,8–2 mm. Jikry mají žlutooranžovou barvu.

síh peleď
foto: Petr Svatek

Relativní plodnost se pohybuje od 50 do 80 tisíc kusů jiker na 1 kg hmotnosti ryby. Zajímavostí je mlíčí, které je sytě bílé a má konzistenci smetany. Inkubace jiker se pohybuje od 160 do 200 d° (120-150 dní do vykulení). Na rozdíl od marény, která má 250-300 d° (d°- denní stupně). Denní stupně udávají průměr denních teplot násobený počtem dnů od oplození jiker do vykulení plůdku.

Vykulený plůdek je velký zhruba 9 mm, u marény až 12 mm, a u obou druhů ihned plave – je nadnášen tukovou kapénkou ve žloutkovém váčku. I přes značné rozdíly v biologii se mohou bez problémů maréna a peleď křížit. Výsledkem je životaschopné potomstvo, které ale následně pomalu a jistě ztrácí schopnost plnohodnotného rozmnožování, jako je tomu u čistých forem.

Toto křížení se nekontrolovatelně provádělo od prvopočátku dovozu síha peledě na naše území. Následně se vysazoval i do přehrad, kde už se vyskytovala maréna. Tímto způsobem byla nevratně narušena čistota obou druhů ve volných vodách, ale i v umělém chovu.

V dnešní době se pouhým okem dá jen těžko říci, zda se jedná o marénu nebo peledě, protože překřížení je příliš časté. Kvůli velkým ztrátám v umělém chovu v rybnících, z důvodu velké populace kormoránů a kvůli klimatickým změnám se produkce síha v ČR snižuje.

Ještě v roce 2000 bylo vyprodukováno 52 tun síhů v rybnících a 1 tuna lovem. V roce 2010 to bylo 26 tun a v roce 2020 jen 4 tuny. Přičemž takto slabý chov se objevuje už od roku 2013. Velký vliv na to mají teplotní změny v ČR a konec finančních náhrad škod způsobených kormoránem (po jeho vyjmutí z chráněných druhů).

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled