Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 12 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Úhoř říční...
před 12 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
předevčírem

Co by měl vědět každý začátečník: Užitečné maličkosti

Marek iRybářství 13. listopadu 2023 3 komentářů
rybáři

foto: Vladimír Urban

Rady začátečníkům

Přemýšlivost a tvořivost by k rybařině měla patřit tak nějak samo sebou. I nepatrné nápady nám mohou u vody nejen ušetřit čas, ale mohou nám tam zkulturnit i pobyt.

text: Bohumil Němec

Feederové chytání a chytání na položenou se dnes takřka neobejde bez používání krmítek. Používá je většina rybářů. Návodů, co do krmítek dávat, je mnoho. Neznám však ani jedno doporučení jak „to“ tam dávat a zejména pak – jak se vyvarovat potřísnění rukou, rybářského náčiní a oděvu krmítkovou směsí.

REKLAMA

Řekněte sami… Pohled na rukojeť prutu nebo naviják upatlaný směsí není zrovna přitažlivý pohled. A o zapatlaném a nevábným odérem zapáchajícím rybáři ani nemluvím.

Nejjednodušší věci bývají složité

Je nutné si uvědomit, že krmítkové směsi často obsahují látky lákající nejen ryby, ale i hmyz. Rybář tak hmyz přitahuje a také hmyz bodavý. Kdyby ani předešlé řádky nebyly pro nikoho varující, tak kromě běžných vos jsou zde ještě sršni. Ti jsou sice zprvu klidní, ale když je rozdráždíte, potkáte se s agresivními útočníky. Nenechají se zahnat a mnohdy vás napadnou jako dobře organizovaná vojenská rota. Pro alergiky je velice nebezpečné už vosí žihadlo, sršní bodnutí pro ně může být i smrtelné.

REKLAMA

Jak se můžeme vyvarovat styku ruk s krmítkovou směsí a jejím přenosem na náčiní a oděv? U čerpacích stanic pohonných hmot, v obchodech s pečivem, v drogeriích i jinde jsou k mání polyethylenové folie. Pomocí nich snadno a bez styku s krmítkovou směsí pohodlně naplníte krmítko. Pravda, sundání rukavice zejména menší velikosti se neobejde bez pomoci druhé ruky.

V tomto směru je ještě lepší docela obyčejný sáček, nebo pytlík, nejlépe z mikroténové folie, který se nechá po naplnění krmítka z ruky prostě setřepat. Úplně komfortním řešením (zejména pro delší pobytu u vody) je použití koupelnové žínky na mytí ve tvaru pytlíku a ve velké velikosti. Nemusím připomínat, že žínku je nutné alespoň občas prát.

Do stejné kategorie patří i otírání rukou po jejich potřísnění čímkoliv. Sem tam snad chytí něco každý rybář a při manipulaci s rybou se vždy potřísní jejím slizem, u vody se prostě zašpiníte často a čímkoliv… Následuje běžné otírání se o rostlinstvo a rybář často využije i kapesníku.

Vzhled některých kolegů jasně dokazuje, že mnozí k dílčí očistě používají i partie svých oděvů, jako jsou třeba ty stehenní, hýžďové, prsní. Proto je k nezaplacení kousek hadru ve velikosti 30×30 cm a větší, měl by být z pevnější tkaniny. Velmi se mi osvědčila půlka starého froté ručníku. Může být i děravý, ale čistý.

A ještě něco, co se často stává. Nezbytně si musíte umýt ruce… Břeh je vysoký a vy k vodě nedosáhnete… Nebo je zabahněný. Buď hadr napíchnete na háček, nebo ho vložíte do podběráku a vymácháte ve vodě. V krajním případě toto splní i síťka podběráku, zejména z husté síťoviny.

Ohleduplnost je přednost, nikoliv slabost

K etiketě rybaření by mělo patřit i estetické ukládání nástrah a návnad. Obaly z plastových folií, igelitových tašek a skla by k vodě podle mého patřit neměly. Osobně bych si přál, aby k vodě bylo možné přinášet věci jen v obalech, které mají jistou i zbytkovou finanční hodnotu a každý rybář by si rozmyslel je u vody „zapomenout“.

V prodejnách s domácími potřebami je dnes bohatý výběr plastových dóz, krabiček a podobně. Upozorním na velmi šikovný obal, do kterého se balí spojovací materiál a který je i samostatně v prodejnách spojovacího materiálu k dostání. V rybářských potřebách jsem se s tímto obalem dosud nesetkal. Jedná se o válcové krabičky, které se pomocí vnějšího závitu na hrdle a vnitřního závitu ve dně nechají skládat do etážové podoby, přičemž horní krabička je opatřena víčkem.

Plát krabiček je průhledný, a tak kontrola obsahu jednotlivých etáží je velice snadná. Do vrchní krabičky je vhodné dávat nástrahy živé, do spodních nástrahy ostatní. Krabička s živými nástrahami se doma snadno odejme a nechá se uložit do chladna, omýt a podobně.

Pokud chceme v některé z krabiček uchovávat nástrahu v nálevu, musíme víčko nebo výše postavenou krabičku opatřit těsněním. Cena etáže se třemi krabičkami je velmi přijatelná, zaplatíte něco přes 30 Kč. Tyto krabičky jsou vhodné i pro uchovávání rybářské bižuterie, menších vláčecích nástrah a umělých mušek.

Ach, ta hygiena

A nyní něco k hygieně rybářova jídla a pití. Bohužel se nevyhneme skutečnosti, aby v těsné blízkosti rybářských nástrah nebylo i jídlo a pití pro rybáře. Nebudu zde připomínat, že pravidelná strava a pití je ze zdravotního hlediska důležitá, u starších občanů je nezbytné zejména pití. A vůbec! Jídlo nám pomáhá překlenout dobu snížené aktivity ryb, poněvadž navozuje dobrou náladu. Pravidelné pití oddaluje a zmírňuje pocit únavy, a o to vše nám u vody přece jde.

Zakousnout se třeba do chleba s uherákem, do kterého nám nalezli červi, nemusí být sice smrtelné, ale na náladě nepřidá. Například chléb a housky je nejlépe připravit si již doma, jednotlivě je zabalit alespoň do ubrousku a ještě do sáčku. Vše je pak zapotřebí uložit do bezpečně uzavíratelné dózy. Dózy ve tvaru krajíce chleba jsou běžné k dostání, jak v různých velikostech, tak i cenách.

Přinášet pití k vodě v plastových a skleněných obalech je krajně nevhodné po všech stránkách. Doporučuji dnes běžné nerezové termosky. Teplou kávu v zimě v ní najdete i druhý den. A oceníte, že termoska snese hrubší zacházení a je prakticky nerozbitná.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (3)

  1. Za mě sklo a plast u vody není problém, i když vypadá pro některé třeba nevzhledně. Je důležité si hlavně VŠE, co si rybář přinesl k vodě, i odnést s sebou domů.

  2. Souhlasím vše co si sebou doneseš k vodě taky vše odvist…

  3. Taky souhlasím kdo si co přinese tak by si to měl taky odnést

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled