Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Bolen dravý...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Střevle potoční...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
předevčírem

Měkké gumičky

Marek iRybářství 26. listopadu 2023 0 komentářů
vázání mušek

foto: Ivo Novák

Praxe

Umělých nástrah je na trhu spousta. Ať to jsou červíci, žížalky, patentky i různé nymfičky. Mají výhodu v tom, že když není po ruce živá nástraha, přibalí se do vesty a tradá k vodě.

text: Ivo Novák

Některé nástrahy je ale třeba si upravit a také navázat na háčky, aby se ve vodě chovaly svůdně a ryby dostaly chuť na ně zaútočit. Rád zkouším nové nástrahy, je to výzva. Některé novinky mě neosloví, některé naopak zařadím do výbavy a u vody po nich sáhnu velmi rád. Jako po gumičkách.

REKLAMA

Nejsou to ale ledajaké gumičky. Nevím, z čeho a jak se vyrábějí, ale jsou měkké a vláčné, a tak při vedení skvěle pracují. Psát kde se dají koupit, by byla reklama, ale čtenáři jistě k získání této informace postačí fotografie. Nebo do vyhledávače může zadat spojení Sguirmy Wormy Legs a vyskáče na něj spoustu materiálu k vázání gumiček i mnoho různých nástrah, které se z této zázračné gumičky dají vyrobit.

Lze experimentovat různými způsoby. Chytám rád okouny, proto jsem zvolil klasiku – červenou barvu. Ta by mohla imitovat žížalku. Jenže není červená jako červená. Byť by se mohlo zdát zbytečné kupovat různé druhy, ale záleží i na odstínu. Alespoň podle mých zkušeností. Stejně jako není voda jako voda, není ani červená jako červená. Dva odstíny proto nejsou na škodu.

REKLAMA

K samotné výrobě nástrahy je třeba mít alespoň základní vybavení pro vázání mušek. Stačí svěráček, bobina s nití (já používám elastic) a nůžky. Háček se hodí jigový č. 12 nebo14.

Na háček navlékneme wolframovou kuličku. Wolfram proto, že je těžší než například mosaz a nástraha při oživování lépe pracuje. Dá se pak použít jak na muškařském vybavení, tak při ultra lehké přívlači. S vázáním jsem se trochu potýkal a nevím, zda je můj způsob ideální, přesto popíši, jak gumičky váži já.

Vázání gumičky a volba barvy

Na háček nasadím kuličku, pak napíchnu gumičku středem tak, aby pokryla ramínko háčku. Háček upnu do svěráčku, gumičku stáhnu k ohybu. Nit ovíjím tak dlouho, dokud mi nezajistí wolframovou kuličku a pak omotám nití i ramínko háčku a vrátím se zpět ke kuličce.

vázání mušek
foto: Ivo Novák

Gumičku přetáhnu přes oviny až ke kuličce a pak několika volnými oviny přes gumičku přichytím gumičku na ramínko háčku. Nit dotáhnu a přidám několik dalších ovinů. Vytvořím několik uzlů a na nit přidám trochu dabingu, jako když se vytváří hlavohruď u mušky. Po vytvoření hlavohrudi přidám pár uzlů. Uzle nelakuji. Elastic nit drží dobře. Pak už jen stačí ustřihnout správnou délku gumičky. Jaká to je?  To nevím ani já. Musí se experimentovat a zkoušet.

Stejné je to i s barvou. Zkoušel jsem fialovou a světle krémovou v domnění, že fialová by se mohla jevit ve vodě jako černá a imitovat třeba pijavice a krémová například larvy chrostíků bez schránky. Zkoušel jsem je několikrát, ale žádný velký úspěch se nedostavil. Možná že by platily třeba na stojatých vodách, kde je bílá ryba. Ale i tam zatím vede červená.

muška
foto: Ivo Novák

Červená je pro ryby dráždivá a imituje i larvy pakomárů, proto volím právě ji a zkouším různé odstíny. I barva hlavohrudi dokáže rozhodnout – moje oblíbené jsou oranžová a jasně zelená.  Jsou dny, kdy ryby preferují oranžovou a jindy na oranžovou nechytnu nic a všechny ryby chtějí jasně zelenou. Obě by měly fungovat jako spouštěcí bod, který ryby dráždí.

Velká honí malou

Při lovu s muškařským vybavením chytám na dvě nástrahy. Menší dráždivější umisťuji na přívěs. Koncovou volím těžší, větší a méně dráždivou. Této taktice říkám Velká honí malou. V létě je možné mušky oživovat rychlým stahováním, ale s příchodem podzimu se musí zpomalit, a to podstatně.

Okouni jsou zvědavci, ale v chladné vodě se za něčím, co sviští vodním sloupcem, nepohrnou. Vhodné je naopak nechat nástrahou klesnout a nějakou dobu ji ponechat ležet na dně. A pak zkusit pár potažení či přizvednout nástrahu ode dna.

S gumičkami se dá chytat jak proti, tak po proudu. Můžete zkusit i vedení napříč proudem. Popsat způsoby oživování gumiček by bylo na dlouhé povídání. Záleží na fantazii rybáře. Chce to zkoušet různé způsoby a hledat ten správný. Zjistil jsem, že než běžet od tůně k tůni, je lepší věnovat více času pěknému místu a vyzkoušet právě různé barvy i způsoby vedení. Vyplatí se to.

Gumičky se hodí i při vláčení. Je třeba mít vybavení pro ultra lehkou přívlač. Proutek 0,5 až 5 g je ideální. Při přívlači můžete použít jen jednu nástrahu, ale dá se sáhnout po jiné zátěži, aby se dalo žížalku nahodit. Stačí umístit na konec vlasce gramový brok a na vytvořený boční návazec umístit žížalku.

Preferuji půlmetrovou vzdálenost nástrahy od koncové zátěže; se vzdáleností se dá také experimentovat. S brokem a desítkou vlascem už dokážeme nahodit na pěknou vzdálenost a s koncovým brokem se dá nástraha vést ještě pomaleji než s muškařským vybavením.

Brok udržuje vlasec napnutý, cítíme tak kontakt s nástrahou a můžeme ji pomalu zvedat ode dna a zase ji nechat vyklesat. Vše zvedáním špičkou prutu. Když ji rozechvějeme, rozechvěje se i nástraha. Budeme-li chtít chytat ve sloupci, a nikoliv u dna, je třeba sáhnout po sbirulinu.  Lov se sbirulinem u nás není rozšířen, osobně jsem potkal jen několik rybářů, kteří ho používají.

okoun
foto: Ivo Novák

Sbirulina jsou různé druhy: plovoucí, pomalu potápivé a rychle potápivé. Záleží, v jaké hloubce se ryby pohybují a kam potřebujeme nástrahu dostat.

Na internetu jistě najdete spoustu inspirace, jak si různé nástrahy vyrobit. Já popsal tu nejjednodušší. Na žížalu na marmyšce gumička svou lákavostí v žádném případě nemá. Vůni hnojáčka a jeho kroucení na háčku se napodobit při vedení nedá. Jsou však rybáři, kteří preferují umělé nástrahy a pro ně může být gumička zase nová alternativa.

Nejde o žádnou novinku, tyto gumičky jsou na trhu už delší dobu, u vody jsem s nimi ale nikoho nepotkal. Na gumičky se dají ulovit jak kaprovité ryby, tak i dravci. Někdy dokonce úlovek dokáže překvapit, na gumičku se dá ulovit i pěkná štika nebo candát.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled