Fotografie
Josef přidal úlovek Cejn velký...
před 16 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem

Učíme se ve Vodňanech: Preparace ryb

Marek iRybářství 14. dubna 2024 0 komentářů
preparace

foto: Pavel Kulich a Robin Čížek

Poznávání

Určitě jste někdy chytili rybu, na kterou jste byli velmi pyšní a chtěli si ji vystavit jako trofej a připomínat si ji nejen na fotografii.

text: Pavel Kulich a Robin Čížek

U nás ve Střední rybářské škole a VOŠ VHE ve Vodňanech se v nepovinném předmětu učíme techniku preparace ryb a rybích hlav. Preparovat rybí trofeje se učíme pod zkušeným vedením Ing. Jiřího Macara, který tento kroužek vede již mnoho let. Jak to u nás probíhá?

REKLAMA

Přihlásit se k tomuto nepovinnému předmětu může každý student, ale pan učitel přijme jen omezené množství zájemců, kteří mají zručnost, trpělivost, pečlivost, cit pro detail a umí alespoň trochu malovat štětcem. Ale hlavně ty, kdo mají upřímný zájem!

Tento rok jsme začali po Vánocích v čase rybářského klidu. Na výuku nás chodí osm žáků, z toho jsou dvě dívky. V první hodině jsme probrali celý postup preparací. Už na druhé hodině jsme však začali s preparacemi, a to zhruba 30 cm dlouhých okounů, které pro nás škola zajistila předem.

REKLAMA

preparace
Fixování ploutví, foto: Pavel Kulich a Robin Čížek

Scházíme se jednou týdně podle individuální domluvy. Preparace samotné ryby začíná stahováním a máčením, pokračuje vycpáváním, šitím, sušením, barvením až po lakování a aranžováním. První vypreparované ryby jsme si odnášeli již po několika společných hodinách.

Různé druhy ryb jsou na preparaci odlišně náročné. Pro začátek jsou nejjednodušší druhy jako například candáti, okouni a štiky. Mají tvrdou kůži a odpustí víc chyb. Naopak kaprovité ryby jsou velmi náročné, vypadávají jim šupiny a pro začátečníky bych je opravdu velmi nedoporučoval. Není třeba začínat s obrovskými trofejemi, stačí i malé ryby. Když zvládnete malé, s většími už nebudete mít problém.

okoun
První preparovaný okoun, foto: Pavel Kulich a Robin Čížek

Pokud byste chtěli vidět opravdu profesionální a nádherné preparáty, zavítejte k nám do Vodňan a jistě nebudete litovat. Kromě preparátů zde uvidíte i živé ryby ve školní akvaristice a proskleném jezírku a jistě spoustu dalších zajímavostí z oblasti rybářství a přírody.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled