Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 7 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Úk...
včera
Fotografie
Jiří okomentoval Jak na líny...
předevčírem

Do Drnového potoka opět unikla nebezpečná látka!

strunc 6. listopadu 2019 0 komentářů

Novinky

Text: David Štrunc, foto: HZS Plzeňský kraj

„Mohu potvrdit, že od pondělí probíhají opatření na Drnovém potoce, do kterého unikla cizorodá látka,“ sdělil pro iRybářství.cz vedoucí odboru životního prostředí v Klatovech Ing. Libor Hošek.

Látka unikla z firmy Holz Schiller v obci Luby u Klatov. Jedná se o stejný podnik, ze kterého před měsícem unikla směs pesticidních látek k moření dřeva. Ta dále postupovala do Úhlavy, Berounky a Vltavy.

REKLAMA

„Látka je jiného charakteru než minule. Pravděpodobně je na bázi ropy, protože na hladině tvoří mastná kola,“ popsal Hošek.

V pondělí instalovali hasiči do potoka norné stěny, které by měly uniklou látku zachytit. Neměla by se tak opakovat situace z minulého úniku, kdy bylo zakázáno vysazování a konzumace ryb ze všech řek, kterými pesticidy prošly.

REKLAMA

Zatím nejsou k dispozici žádné analýzy, které by upřesňovaly, o jakou látku se jedná. Nezbývá tedy než doufat, že se situace nebude zhoršovat.

„Případ prověřují policisté z oddělení hospodářské kriminality, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Policisté dále zjišťují rozsah znečištění vodního toku a případné škody,“ sdělila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

„V současné chvíli čekáme na rozbory, stále nevíme, jaká chemická látka z podniku unikla,“ informoval Hošek ve čtvrtek 7. listopadu. Dále dodal, že rozbory trvají neobvykle dlouho. Hasiči jsou stále na místě a snaží se minimalizovat dopady úniku.

Jak celá katastrofa dopadla se dočtete v článku níže.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled