Fotografie
Jaroslav okomentoval Fotogalerie: Ha...
před 11 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Bohutínští rybá...
před 11 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Polévka z mlíčí...
před 11 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec tloušť...
před 14 hod
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 4 dny

Vzpomínáme na staré časy. Wobblery Slapy z OPS Příbram

strunc 1. března 2020 1 komentářů

Retro

Text: Zdeněk Hofman, foto: Lenka Hofmanová

Okresní podnik služeb Příbram zahájil v roce 1983 výrobu wobblerů v provozovně Dobříš, kde pracoval čtyřčlenný kolektiv. Wobblery jsou zhotoveny z tvrzeného polystyrenu v kovových formách, čím se získala velice pevná hmota s tvrdým povrchem, která ve vodě plave.

Před tvrzením se vložila do formy drátěná konstrukce s očky, která zaručovala pevné spojení oček s trojháčky a závěsným očkem. Lopatka z tenkého duralového plechu je pevně vetknuta do těla nástrahy pod závěsným očkem.

REKLAMA

Slapy se vyráběly ve velikostech 60, 70 a 80 mm – ve třech hmotnostních kategoriích. Byly to typ P – plovoucí, typ S – středně klesající a typ K – rychle klesající, vhodný pro velké hloubky.

Wobblery se vyráběly v barvě stříbrné, zlaté, žluté, oranžové, světle modré, světle zelené a šedé. Hřbet je nastříkán tmavou barvou, která přechází na boky do ztracena. Spodní plocha lopatky je červená, oči žluté nebo červené s černými panenkami.

REKLAMA

Použité barvy jsou nitrokombinační, bezbarvý lak na bázi venkovních emailů. Výrobce doporučoval chránit nástrahy před teplotou vyšší než 80 °C, zejména je nenechávat v létě za oknem auta. Při překročení uvedené teploty začne polystyrén pěnit, což způsobí jeho deformaci. Cena jednoho wobbleru se pohybovala podle jeho velikosti a hmotnosti, byla v rozmezí 28-34 Kč.

Ve třetím čtvrtletí roku 1983 uvedli na trh prvních 3000 ks. Plánované množství pro rok 1984 bylo 50 000 ks. Musím se přiznat, že jsem s wobblerem Slapy nikdy nechytal a nemohu proto posoudit, jestli patřil mezi úspěšné nástrahy. Dodnes se jich bohužel mnoho nedochovalo. Já za ně děkuji Jardovi Chudobovi, který na ně běžně chytal a nemůže si je vynachválit. Byly těžké a dobře se s nimi nahazovalo.

Potápivý wobbler klesal rychle ke dnu a kovovou lopatkou doslova bagroval dno. Vyhovující byla i barevná škála, která nenechala v klidu žádného dravce. Jedním z nejzajímavějších Jardových úlovků na Slapy je tloušť v délce 52 cm.

Pokud doma nějaký máte nebo jste na něj chytali, podělte se o svoje zkušenosti s ostatními čtenáři a napište nám na hofman@dexempo.cz.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (1)

  1. Ten sem měl taky když jsem ho po několika letech vytáhl tak jsem se zhrozil jak jsem mohl na to chytat ale byl suprovej

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled