Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
před 4 dny

Identifikace vlasce nebo pletenky na cívce navijáku

strunc 5. března 2020 0 komentářů

Poznávání

Text: Bohumil Němec, foto: autor, Lenka Hofmanová

Co správnou identifikaci vlasce i pletenky na cívce navijáku ztěžuje a na co se nelze spoléhat?

Rozhodně se nespoléhejte na svou paměť… Často si na správnou identifikaci nevzpomenete. Od jisté doby jsem si na cívku vlasce zaznamenal druh navijáku, na který jsem výrobek natáčel. A také datum navinutí. I tohle však není dokonalé. Už proto, že vlasec i pletenka i po minimálním používání podléhají změnám. Vybarvení a hlavně znečištění nás uvádí v pochyby. Ty potvrzuje i skutečnost, že výrobci vlasců i pletenek zákazníky často šidí údaji. Proto moc neřeší ani to, když si průměr svého pomocníka přeměříte.

REKLAMA

Ještě složitější situace nastane, pokud na navijáku využíváme dvě nebo více výměnných cívek s odlišným vlascem (pletenkou) blízkého průměru, například vlasce 0,16 a 0,18.  Znalost toho, co máme na cívce a jak chceme lovit, je nesmírně důležitá, ale z výše uvedených důvodů prakticky stoprocentně neověřitelná.

Pokud vlasec nebo pletenku po jisté době převineme na jiný naviják nebo používáme-li dva stejné navijáky, zmatek bývá dokonán.

REKLAMA

Jednoduché řešení

Na malou samolepku zaznamenám vodě odolnou propiskou (třeba lihovým fixem) následující údaje: výrobce vlasce (kupříkladu Shimano), průměr/nosnost vlasce (0,20/3,8 kg), datum navinutí (1. 6. 2013), identifikaci navijáku (třeba Exon), 1. naviják, 2. naviják atd. jen v případě, když vlasec používám na dvou i více stejných typech navijáků/prutů.

Potom samolepku vlepím do vnitřku cívky navijáku. Samolepka nijak jeho chod neovlivňuje, je zde chráněna a bezpečně tu vydrží po celou dobu životnosti vlasce nebo pletenky.

Vlasec se někdy vyplatí obrátit

Když zjistíme pokles nosnosti vlasce nebo jinou závadu a nemáme k dispozici vlasec nový, bývá dobrým řešením vlasec jednoduše otočit. Úsporné důvody jsou v tomto případě nezanedbatelné. Potom je ovšem opět nezbytné datum obrácení vlasce zaznamenat na samolepku.

Proč je výhodné uchovat zakoupenou cívku či obal s cívkou?

Zejména u dražších výrobků najdete bližší informace. Zaznamenáme-li si na zakoupenou cívku či obal cívky datum návinu, popřípadě identifikaci navijáku, získáme jednoznačnou identifikaci toho, co a kdy máme na cívce navijáku navinuto. Pokud si necháme navinout vlasec přímo v obchodě z velkokapacitního zásobníku, získáme potřebné informace od prodejce, ale mají-li nám sloužit, musíme si je někam zaznamenat, nejlépe ihned po příchodu domů.   

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled