Fotografie
Damian založil otázku I am a private ...
před 21 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Rybaření vesele...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Kapitální úlove...
před 4 dny
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 6 dny

Zahájení je tu: bolen

strunc 15. června 2020 0 komentářů

Poznávání

Text: Josef Jehlička, foto: Ivo Novák, Pavel Strakas

Bolen je elegantní stříbřitý dravec, který na lehkém vláčecím prutu dokáže být velmi silným soupeřem. Nejčastěji ho ulovíme v horní části vodního sloupce. Bolen při svých razantních nájezdech do hejn drobných rybek často neomylně upoutá rybářovu pozornost.

Na řekách bolení bojovník obývá hlavně úseky v podjezí s rychleji táhnoucím proudem, tam ho i poměrně nejsnáze ulovíme na wobblery, rotačky, lehké plandavky, povrchové nástrahy a dráždidla, vázaná na způsob lososových mušek či streamerů.

REKLAMA

Bolen se s oblibou zdržuje (a občas to jsou kusy, až se tají dech!) i v klidnějších vodách. Jeho ulovení ale potom bývá značně komplikovanější. Bolen je totiž ryba velice ostražitá, přesto však, i když rybáře zaregistruje, občas nijak zděšeně neprchá, jen naše nástrahy prostě okázale ignoruje, až nás tím dokáže přivádět občas téměř na pokraj zoufalství.

Na velké a opravdu mazané boleny platí jen jediné… Být u vody prostě ve správný čas na správném místě – s vhodnou nástrahou. A doufat v pořekadlo, které tvrdí, že jednou se splete každý.

REKLAMA

Boleni sice mají v oblibě lesklé, světlé a stříbřité nástrahy, ani na to ale nelze spoléhat stoprocentně. Nahazujme raději vždy na větší vzdálenost a dobře se kryjme, je-li to možné. Právě lov s menšími nástrahami na jemném náčiní dělají lov bolenů tak dramatickým.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled