Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
před 13 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
před 13 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 14 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 14 hod
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
před 14 hod

Buridda

Marek iRybářství 0 hodnocení
Recepty

Italská polévka, ale také hlavní pokrm, který se připravuje z toho, co moře dá. Použijeme tedy kousky ryb, mořské plody i další suroviny. Burrida je nejoblíbenější v Janově a celé Ligurii. Tato polévka se vaří už od 1. století a existuje mnoho variant přípravy. Pokud vás napadne, že je do jisté míry stejná jako francouzská bujabéza, máte pravdu, ale máte ji uvařenou mnohem dříve.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 750 g kousků různých ryb
  • mořské plody
  • 2 l vody
  • cibuli
  • mrkev
  • čtyři rajčata
  • čtyři stonky řapíkatého celeru
  • čtyři stroužky česneku
  • asi 30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
  • lžíci nasekané petrželky
  • lžíci nasekaných kaparů
  • špetku šafránu
  • 2 dl bílého vína
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

Příprava:

V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a vše krátce orestujeme. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, vše promícháme a krátce podusíme. Směs poté zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl a pod pokličkou na mírném ohni vaříme zhruba 30 minut.

Pak do polévky nasypeme kousky ryb, mořské plody a vaříme ještě 15 minut. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, popřípadě přisolíme a opepříme. Šafrán lze nahradit trochou kurkumy, přidává se jen kvůli barvě pokrmu.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled