Fotografie
ashburtongrove@seznam.cz přidal úlovek Amur bílý...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
před 24 hod
Fotografie
Ladislav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Veronika okomentoval Vlkouš vám před...
včera
Fotografie
Ladislav okomentoval Na jaké pruty a...
před 5 dny

Chyť a pusť. Tipy pro snížení následné mortality

strunc 22. dubna 2020 0 komentářů

Poznávání

Text: převzato z myodfw.com, foto: David Štrunc

Jedním ze způsobů, jak chránit populace našich původních ryb, je metoda chyť a pusť. Aby však splnila svůj účel, musí rybář dodržet několik základních pravidel.

Rychlé zdolávání

Ulovená ryba je ve stresu a rychle ztrácí síly. Dnes je moderní chytat na vlasce opravdu malých průměrů. Při muškaření, plavané nebo feederu používáme vlasce 0,08 mm nebo 0,10 mm. Ano, technologie nám dovoluje vytvořit opravdu slabé vlasce, na kterých trochu zkušenější rybář vyloví i půlmetrovou parmu. Taková ryba však bude soubojem natolik vyčerpaná, že se pravděpodobnost jejího následného přežití výrazně snižuje.

REKLAMA

Šetrné zacházení

Po ulovení byste rybu měli co nejméně zvedat nad hladinu. Snažte se většinu úkonů provádět ve vodě. Vytažení háčku, rozmotání vlasce atd. Je dobré mít podběrák s gumovou síťkou, který rybám nepoškozuje slizovou vrstvu.

Focení

Rybu zvedněte z vody jen na dobu nutnou k pořízení několika snímků. Foťte nejlépe nad vodou, pokud vám ryba spadne, dopadne do vody a neublíží si. Rybu při focení nemačkejte a vždy na ni sahejte mokrýma rukama.

REKLAMA

Vypouštění

Rybu rozhodně jen tak neházejte do vody. Měli byste se vždy ujistit, že je v dobré kondici, aby sama odplula. Jak to zjistíte? Rybu stále držte oběma rukama. Pokud se sama začne mrskat, pusťte ji. Když odpluje, je vše v pořádku, pokud ne, hýbejte s ní ve vodě dopředu a dozadu, aby jí proudilo okolo žaber co nejvíce vody. Během několika minut se ryby většinou vzpamatují a odplují.

Pár rad k fotografování

  • Snažte se jezdit minimálně ve dvou. Pokud vás vyfotí kolega, bude to vždy rychlejší než nastavení samospouště.
  • Na rybu sahejte vždy mokrýma rukama. Nejen že neublížíte rybě, ale na fotkách to vypadá lépe.
  • Držte ryby správně. Jednou rukou za hlavou a druhou za spodní číst ocasního nástavce.
  • Fotografii se snažte dělat ihned po vytažení ryby z vody. Ryba bude na suchu jen opravdu krátkou chvíli a vy budete mít krásné akční fotky ryby, ze které ještě odkapává voda.
REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled