Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se často traduje. Sumčí filet nebo sumčí podkova obohatí jídelníček každého gurmána, my si dnes představíme jinou dobrotu: sumčí guláš.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 1000 g masa ze sumce
  • 0,5 l vody
  • 100 g slaniny
  • 200 g rajského protlaku
  • dvě cibule
  • celou papriku
  • nejméně dva stroužky česneku
  • hladkou mouku
  • majoránku
  • sůl
  • pepř
  • červená papriku pálivou i sladkou (podle chuti)
  • drcený kmín
  • olej

Příprava:

Z masa odstraníme kůži, tuk a kosti, nakrájíme je na kostky, poprášíme mletým kmínem, osolíme a odložíme stranou. Na oleji osmahneme cibuli a necháme zesklovatět slaninu, vše poté zaprášíme moukou. Nalijeme vodu, přidáme rajský protlak, nakrájenou papriku a na mírném ohni vaříme do doby, než paprika změkne. Pak přidáme kostky masa ze sumce, ochutíme česnekem, majoránkou, pepřem, sladkou paprikou, solí. Povaříme jen krátce, 3 – 5 minut, než maso změkne. Guláš ze sumce podáváme s chlebem.