Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera

Jak ulovit makrelu?

strunc 11. září 2020 0 komentářů

Poznávání

Makrela je velmi rozšířeným druhem. Najdete ji ve Středozemním moři, Atlantském oceánu ve velkých hejnech. V létě a na podzim se makrely vyskytují (opět ve velkých hejnech) poblíž břehů průlivu Skagerrak, v Severním moři a v jižní části Norského moře.

Text: Michal Simčo, foto: rybolovnorsko.cz

V Evropě jsou známy dvě hlavní populace. Jedna se nachází západně od Britských ostrovů a druhá je v severním Atlantiku a průlivu Skagerrak. Ke konci roku dospělé makrely migrují ze Severního moře ke tření do oblasti západně a jihozápadně od Irska.

REKLAMA

Makrely

Doba tření závisí na místě života makrely. Ve Středozemním moři probíhá tření od března do dubna, v severních oblastech Atlantiku od června do července. Tření se odbývá těsně pod mořskou hladinou. Jikry jsou dlouhé 1– 1,5 mm. Jedna samička jich vytře asi 200–450 tisíc. Z jiker se asi po šesti dnech líhnou larvy, dlouhé 3,5–4 mm. Mladé ryby pohlavně dospívají v druhém a třetím roce života – při délce asi 30 cm. Makrely se dožívají věku až 20 let.

Nejlepší měsíc je srpen

Makrely se vyskytují na velkém území Norska, především v jeho střední a jižní části. Výskyt makrel končí u Lofotského souostroví. Severněji makrely netáhnou kvůli velmi chladným vodám severních moří. Když se voda oteplí, makrely připlouvají mnohem blíž k pobřeží. Obyčejně se dá ulovit první makrela již v polovině července, poslední na konci října.

REKLAMA

keleři a okouník

Srpen a září jsou určitě nejlepší měsíce. Počasí bývá stálé a spolu s přílivy a odlivy moře tak vznikají podmínky pro jedinečný zážitek. S makrelou na jemném vláčecím prutu prožijete stejné chvíle jako s malým lososem. Je to bojovnice s obrovským srdcem, nabitá energií.

Velký význam při lovu hraje i denní doba. Mé nejlepší lovy bývají krátce po odlivu nebo večer během stmívání. Na makrely ale můžete jít kdykoliv během dne. I při jakékoliv vodě. Osobně dávám přednost večernímu lovu, i když nejlépe se makrely loví časně ráno. Ale komu se chce z postele, že?

Potrava makrel

Makrely se živí planktonem a malými rybičkami. Přítomnost planktonu závisí na denním světle, plankton svou aktivitu zvyšuje večer. Denní migrace těchto drobných složek rybí potravy z hluboké vody (ve dne) ke hladině (při slabém světle) je nejvýznamnější migrací drobných živočichů na naší planetě. Drobné rybky stoupají za planktonem k hladině a stávají se mnohem zranitelnější.

Dravé ryby je uchvacují pod hladinou a mořští ptáci z nich těží na hladině. Pro rybáře je nejlepší krátké období letního horka, bezvětří a vysoký tlak vzduchu. Tedy podmínky, které ničí lov na velkých hloubkách. Když je za těchto podmínek měsíc v první nebo třetí fázi a moře má při západu slunce nízkou hladinu, pak nadchází příležitost k bláznivě divokému žraní makrel. Stav odlivu pečetí chování drobných rybek.

rybář na moři

Tlak od makrel a ostatních dravých ryb je nutí přiblížit se co nejvíce do pobřežních mělčin, kam se za nimi stahují dravé ryby. Až se slunce schová a nastane odliv, mnohem více drobných rybek se začne panicky pohybovat sem a tam po mělčinách. Tím se zvyšuje i smělost za nimi připlouvajících makrel. Je docela běžné zastihnout drobné rybky a občas i jejich pronásledovatele až úplně u břehu.   

Jak chutná?

Typicky. Její maso je velmi šťavnaté. Uzená makrela má delikátní a vynikající uzenou chuť. Navíc je z ní velice jednoduché odstranit kosti. Její aromatické, jemné maso má hnědavě červenou barvu. Obsah tuku se liší podle období lovu, ale většinou činí přibližně 3 procenta na jaře a 30 procent na podzim. Výhodou je, že maso makrely je bohaté na omega -3 mastné kyseliny, které podporují činnost srdce a oběhový systém. Pro tyto skvělé vlastnosti se makrela stále drží v žebříčku deseti nejoblíbenějších ryb Evropy.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled