Tento recept nepatří mezi nejjednodušší, odměnou za delší a složitější přípravu vám bude fantastický pokrm, který uspokojí i náročné jedlíky.

Text: Milan Beránek, foto: Vladimír Urban, Lenka Hofmanová

Na jednu poctivou porci potřebujeme:

  • Podkovu nebo jeden až dva řízky z kapra
  • 50 g másla
  • Špetku majoránky
  • Sůl
  • Bylinky podle chuti
  • Trochu smetany
  • 200 g kysaného zelí
  • Kmín
  • Vejce
  • Cukr
  • Cibuli
  • Slaninu
  • Trochu hladké mouky
  • Česnek
  • Hrušku

Příprava ryby:

Maso osolíme a opepříme. Poté do povoleného másla přidáme sůl, prolisovaný stroužek česneku a lehce promnutou majoránku.

Touto voňavou máslovou směsí maso potřeme mašlovačkou ze všech stran a necháme ho chvilku, klidně půlhodinku odležet. Pak maso vložíme do pekáčku a při 160-180 stupních ho pečeme 25-30 minut.

Asi v polovině pečení k němu přidáme rozkrojenou hrušku, kterou jsme zbavili jadřince a stopky.

Omáčku připravíme ze smetany, do které nasekáme bylinky podle chuti. Trošičku ji osolíme a lehounce ji redukujeme (vyvaříme).

Příprava zelňáku:

Kdo umí klasický bramborák, ten má vyhráno. Zelí posekáme, trochu z něj vymačkáme vodu, osolíme ho a přidáme do něj kmín, rozetřený česnek a trochu cukru.

Na oleji orestujeme nakrájenou slaninu s cibulí a po vychladnutí to přidáme k zelí. Vmícháme jedno vajíčko, přidáme pár lžiček hladké mouky, směs rozmícháme a pak ji pečeme na pánvi v podobě placiček.

Napsat komentář