Fotografie
Jaroslav dal lajk První povolenka...
před 4 dny
Fotografie
MIKULÁŠKOVÁ založil otázku Profesionální f...
před 11 dny
Fotografie
Amit založil otázku Mitolyn Reviews...
před 11 dny
Fotografie
Amit založil otázku Mitolyn Benefit...
před 11 dny
Fotografie
Amit založil otázku Mitolyn – The U...
před 11 dny

Kapr pro pana Wericha

strunc 0 hodnocení
Recepty

Název této dobroty jsme s manželkou vybrali především proto, že pan Werich byl vášnivý rybář a my jeho povídání a myšlenky máme moc rádi.

Text: Milan Janoušek, foto: Ivo Novák, David Štrunc

Potřebujeme:

  • Kapra
  • Sůl
  • Česnek
  • Pepř
  • Slaninu
  • Cibuli
  • Máslo
  • Veku
  • Mléko
  • Pět vajec
  • Houby
  • Libeček
  • Petržel
  • Pažitku

Příprava:

Celého menšího kapra očistíme od šupin, nejlépe tak, že šupiny ostrým a slabým nožem odřízneme a zůstane nám jenom chutná kůžička. Kapra pochopitelně i vykucháme a odstraníme žábry. Břišní dutinu a celého kapra potřeme solí, lehce česnekem a opepříme.

Kapr

Poté ho naplníme nádivkou a břišní dutinu zašijeme. Na pekáč vymaštěný máslem poklademe plátky slaniny, cibule a takto upraveného šupináče do něj vložíme. Kapra přikryjeme rovněž slaninou a plátky másla.

Jak na nádivku, ptáte se? Plátky veky namočené v mléce lehce vymačkáme, na menšího kapra přidáme asi pět vajec, dušené houby na cibulce a slanině, čerstvou či sušenou nať petrželky, libečku a pažitky. Osolíme, ještě opepříme, vše promícháme a naplníme kapra.

Zbytek nádivky vytvarujeme do šišky a pečeme ho společně s kaprem v pekáči. Takto vyfešákovaného kapra pečeme v troubě za stálého přelévání vypečenou šťávou podle velikosti asi 30–40 minut, maso i nádivka musí být propečené.

Kapr

Před dokončením provedeme na kaprovi malé chirurgické řezy podél žeberních kostí, čímž zjistíme, zda máme hotovo. Do zářezů vložíme plátky slaniny a kuchařskou operaci dokončíme. Podáváme na nahřáté míse, to vše okrášlené zbylou nádivkou a opečenou slaninou.

Jako příloha je dobrá bramborová kaše vylepšená vařenými krupkami. Hráškem a zeleninovým salátem vůbec nic nezkazíte.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled