Zdá se vám, že steak a kapr nejdou dohromady? Omyl! Zkuste tento jednoduchý a chutný recept, který zvládne i začátečník v kuchyni.

Text: Milan Perger, foto: autor, Ivo Novák

Na čtyři poctivé porce potřebujeme

  • Čtyři filety z kapra (měly by být skoro bez kostí, drobné mezisvalové kůstky ale neřešte, ty se za tepelné přípravy rozpustí)
  • 120 g anglické slaniny
  • Sůl, drcený kmín
  • Pepř
  • Přepuštěné máslo
  • Sádlo
  • Alobal

Příprava

Filety z kapra nakrájíme na stejně široké proužky, široké asi 1,5–2 cm. Poté je osolíme a okořeníme. Proužky filet stáčíme tak, že je postavíme na bok a jeden po druhému přidáváme do tzv. šneka.

Kůži přitom vždy stáčíme tak, aby byla uvnitř. Když z proužků kapra vytvoříme kulatý kapří steak, omotáme ho plátky slaniny, které by měly být stejně široké, jako proužky kapřího masa.

Šnečí kulatinky pak stáhneme proužkem několikrát složeného alobalu o stejné výšce. Steaky z kapra vložíme na pánev do rozehřátého přepuštěného másla a sádla a z obou stran je opečeme do zlata. Jako přílohu doporučuji opečené bramborové plátky. Ty zvládne každý.

Jsou, jak všeobecné známo, poněkud nezdravé, ale dobré.

Napsat komentář