Tagine (tažine) je marocká směs, připravuje se ze skopového masa, kuřat, ale i ryb. V receptu byli použity filety z tresky.

Potřebujeme:

  • asi 500 g filetů z tresky
  • 250 g oloupaných nakrájených rajčat
  • cibuli
  • 50 g černých oliv
  • 2 dl rybího vývaru
  • lžičku mletého koriandru
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky kurkumy
  • lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Příprava:

V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, opečeme do měkka. Vložíme rajčata, podlijeme rybím vývarem, ochutíme skořicí, kurkumou, koriandrem a citronovou šťávou a vše podusíme 15 minut.

Sundáme poklici a pak dusíme ještě 5 minut, aby omáčka zhoustla. Nakonec do ní přidáme kousky rybího masa a vše dusíme do doby, než bude maso hotové. Trvá to nejméně 4 minuty. Nakonec vložíme přepůlené a samozřejmě vypeckované olivy a vše dochutíme solí a pepřem. Tagine se podává s kuskusem.