Poznáte ji? Jde o rybu z čeledi čtverzubcovití (Tetraodontidae). Čtverzubci se v případě ohrožení umí nafouknout, proto se jim taky anglicky říká puffer fish. Některé druhy jsou extrémně jedovaté, jejich orgány obsahují prudký jed tetrodotoxin.

text: Marek Kožušník

Mezi čtverzubce patří sladkovodní i mořské druhy, nejznámější z nich je ovšem slavná ryba fugu, vyhlášená japonská lahůdka. Chutná sice skvěle, ale každoročně se touto rybou kvůli špatnému vypreparování jedových žláz otráví několik strávníků. Japonští kuchaři proto musejí projít dvouletým výcvikem, než dostanou licenci a naučí se připravit rybu tak, aby své hosty nezabili.

video: J. Petříčková

Udušení při plném vědomí

Tetrodotoxin, který ryby fugu obsahují, je 1200x silnější než kyanid. Jeden čtverzubec fugu může spolehlivě otrávit až třicet lidí. Tetrodotoxin působí postupné ochrnutí svalstva, oběť otravy se udusí při plném vědomí. Doposud neznáme protijed. Léčba otravy spočívá v umělém dýchání přístrojem, dokud nepominou účinky jedu.

nafouklá ryba
foto: Wikimedia Commons

Tohle doma rozhodně nezkoušejte!

Kuchaři, kteří se chtějí stát mistry fugu, se musejí naučit naprosto bezchybně jednu věc: oddělit toxické části ryby od těch jedlých. Náročným dvouletým kurzem projde vždy jen zhruba polovina japonských kuchařů.

A jaký je návod na bezpečnou přípravu fugu? Rozříznout rybu a důkladně ji omýt. Pak opatrně vyjmout vnitřní orgány, které obsahují jed – tedy ledviny, játra a jikry. Následně se odstraní jed ze zbývajících částí těla a fugu je připravena k servírování. Mistři fugu ale důrazně varují: doma to rozhodně nezkoušejte. Toxický odpad se navíc musí pečlivě zabalit a odvézt ke spálení na určené místo.

Napsat komentář