Obalovaná ryba trochu jinak. Tímto způsobem můžete připravit tresku, kapra i plotici. U bílé ryby však doporučujeme nešetřit kořením.

text: Karel Pechanec, foto: autor

Potřebujeme:

  • filety
  • sůl
  • hladkou mouku
  • těsto na bramboráky
  • olej

Na těsto potřebujeme:

  • brambory
  • mouka
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • vajíčka

Příprava:

Filetky z jakékoliv větší ryby pro jistotu osolíme, opepříme, protáhneme je hladkou moukou a namočíme v těstě na bramboráky. Pak je usmažíme v oleji, příloha je zpravidla zbytečná.

Těsto připravíme z několika nastrouhaných brambor, mouky, kmínu, majoránky, pepře, soli a vajíčka. Nebo můžeme použít koření na bramborák v pytlíku. Zkuste to, uvidíte, co je to za dobrotu.

Vzpomínka:

Když jsme v roce 2009 nakupovali zásoby na norskou výpravu s přítelem, kterého láskyplně oslovuji Inkouste, narazil jsem u něj na téměř nepřekonatelný odpor k vložení dvou balení těchto syntetických surovin na přípravu bramboráků do nákupního koše. Na kolenou jsem musel slíbit, že si to svinstvo zbaštím sám. Inkoust, nyní již čerstvý člen ČRS, podle svých slov nedokáže přežít ani jeden týden bez zkonzumované ryby.

Na výpravě pečlivě ořezával břišní partie větších tresek, které Norové „nevezmou do huby“ a pečlivě a chutně je připravoval. Jednou po poledni, kdy si velcí rybáři znaveni lovem po obědě zdřímli, jsem začal připravovat rybu v maskáčích. Vůně bramboráku je brzy probudila a pak jsem měl co dělat, abych vlastní výtvor ochutnal i já. Inkoust těmto hodům jednoznačně ve spotřebě velel.

Napsat komentář