Tradiční srbské pljeskavice se vyrábějí z jehněčího, vepřového a hovězího masa. V Chorvatsku se můžete setkat i s rybími pljeskavicemi, které tvoří kombinace rybího a vepřového masa. Pro nás je důležité, že rybí maso můžeme použít jakékoliv, vepřové je nejlepší prorostlé.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

Asi 500 g rybího masa, 500 g vepřové krkovice, červenou a zelenou papriku, feferonku, sůl a pepř.

Příprava:

Rybí maso zbavíme kůže, kostí a umeleme je společně s kostkami vepřového masa, paprikami a feferonkou. Směs dochutíme pepřem, solí a důkladně ji propracujeme. Pak ji necháme alespoň hodinu v lednici rozležet.

Teprve potom vypracujeme malé tenké placičky, které pečeme na grilu, v grilovací pánvi, popřípadě pod grilem v troubě. Plejskavice podáváme s nasekanou cibulí, zeleninovou oblohou, pečivem nebo chlebem. K plejskavicím je i výborný ajvar, což je pasta z paprik a lilků.