Štika, krásný to žralok ze sladkých vod. Maso štiky je křehké, trochu sušší, a proto je lepší rybu připravovat vcelku a pokud možno s omáčkou. Avšak výborný je i filet štiky upravený podle následujícího receptu.

Text: Milan a Jana Janouškovi, foto: Ivo Novák

Potřebujeme:

  • štiku
  • sůl
  • bílý pepř
  • citron
  • máslo
  • hladkou mouku
  • smetanu

Postup:

Porci štiky osušíme, osolíme, okořeníme bílým pepřem, pokapeme citronovou šťávou, obalíme ji v hladké mouce a na přepuštěném másle v pánvi krátce opečeme.

Zastříkneme rybím vývarem (v nouzi postačí i voda), přidáme kůru z dobře opraného citronu a lehce i trochu citronové šťávy. Vše zastříkneme sladkou smetanou. Několik minut dusíme – do doby, než je maso měkké a smetana společně s moukou na obaleném masu vytvoří pěknou omáčku. Do ní vmícháme čerstvou petrželku a jídlo je hotové.

Napsat komentář