Rybí polévka je tradiční jídlo o Vánocích. Přes rok si ji málokdo dopřeje. To je ale velká škoda! Zkuste třeba tuto polévku populární ve Švédku.

Potřebujeme:

  • 700 g filetů z tresky
  • mrkev
  • cibuli
  • kousek celeru
  • 0,5 l rybího vývaru
  • 3 dl mléka
  • 2 dl sladké smetany
  • dva žloutky
  • dvě polévkové lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • čtyři hřebíčky
  • čtyři kuličky celého pepře
  • špetku muškátového květu
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo
  • petrželku

Příprava:

Do nejméně 1 l vody vložíme porce tresky, přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli, osolíme, přidáme bobkový list, hřebíček, celý pepř a vše na mírném ohni vaříme půl hodiny.

Vývar přecedíme, rybí maso dáme stranou. Na másle zpěníme mouku a za stálého míchání postupně přiléváme mléko a rybí vývar pak necháme na mírném plamenu a za míchání vařit asi deset minut. Smetanu rozšleháme se žloutky, směs vlijeme do polévky, ochutíme ji muškátovým květem, opepříme ji a osolíme.

Na závěr vložíme do polévky kousky rybího masa a vše necháme prohřát. Hotovou polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Kdo to má rád, ten může přidat i osmažené kostičky chleba, popřípadě veky nebo toustového chleba.