Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
před 10 hod
Fotografie
Roman přidal úlovek Kapr obecný...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Jaroslav okomentoval Makrela na klac...
předevčírem
Fotografie
Jaroslav okomentoval Ryba s kaparovo...
předevčírem

Rybolov v Polsku. Vyrazte na rekordní kapry, candáty a štiky

strunc 2. srpna 2020 2 komentářů

Poznávání

Polsko je naší zemi v mnohém hodně podobné. Společná historie v podobě Velkomoravské říše a vlády rodu Přemyslovců či v historii nedávno minulé v podobě nástupu komunismu a v jeho určitě slavnostnějším ústupu.

Text: Radek Matouš, foto: autor

Země, která dala světu papeže Jana Pavla II, Bolka a Lolka a nespočet kvalitních a známých herců, režisérů, zpěváků i sportovců. Mezi ně patří i polští rybáři a třeba i známá „rybí šidítka“ oblíbené značky Salmo.

REKLAMA

Polsko a tajemství

Polsko je krásná země. Je to fascinující přírodní a kulturní mozaika poskládaná z unikátních částiček řečených vojvodství. Vedle bezpočtu historických památek může světu nabídnout i nádherné a jedinečné přírodní skvosty i unikátní poklady. Třináct z nich bylo tak oslnivých, že skončilo i na seznamech UNESCO.

Polskou slávu tak do světa šíří nejenom historická centra měst Varšava, Krakov, Zámoscie a Toruň, ale i středověký solný důl ve Wieliczce či nejstarší přírodní park v Bialowieszi, jehož prostor brázdí svými kopyty na čtyři sta mohutných zubrů.

REKLAMA

Stopy křižáků i Vikingů lze vypozorovat na největším polském ostrovu Wolin s bohatým rostlinným a ptačím světem, jemuž vévodí orel královský. Na tři sta ptačích druhů můžete obdivovat i v Biebrzaňske bažině, jež je největší svého druhu ve střední Evropě.

Velmi neobvyklé písky s mohutnými dunami vás překvapí v Slowiňskem národním parku. Dobré je, že i přesto, že pod jeho příkrovem zůstalo už několik vesnic, nezasypal tradice zajímavých etnických skupin, jakými jsou například Kašubové v Pomořansku. Už jenom samotný černý gryf (pták Noh) v jejich erbu je opředen mnoha tajemstvími. Stačí jenom začít objevovat…

Polsko a rybolov

Ve čtvrtohorách pokrýval Polsko velký ledovec. Jeho stopy můžete objevit v tisícovkách nádherných jezer koncentrovaných převážně na severu země. Nelze se tak divit, že ve spojení s rozmanitým mořským pobřežím se i Polsko stále více mění v zajímavou a atraktivní rybářskou destinaci.

Mazury s více než čtyřmi tisíci blankytných jezer obklopených hlubokými borovými lesy jsou tou pravou výzvou pro pravověrného rybáře. Klíčovou rybou lovenou v Mazurských jezerech je štika. Mezi další významná jezera v Polsku patří například jezero Koronowskie, kde lze chytit kapitální cejny, ale i štiky, okouny a candáty. (www.koronowo.pl)

V jezeře Dziwna můžete zase chytat velké exempláře bílé ryby, jako jsou plotice, cejni, karasi, ale tyto bohaté vody brázdí i dravčí populace – štiky, okouni a candáti.  (www.kamienpomorski.pl)

Větší část z více než 20 rybích druhů můžete objevit i v nejdelších polských řekách Visle a Odře. V horských řekách najdete pstruhy, lipany a lososy, v jezerech štiky, candáty, úhoře i sumce. Komerční rybolov je dostatečně zastoupen i v soukromých revírech. Doklady k rybolovu vám vydá Polský rybářský svaz prostřednictvím svých poboček v krajských městech.

Stále větší popularitě se těší mořský rybolov. Pěkné úlovky tresek a platýsů nejsou v Polsku vzácností. (www.wladyslawowo.pl).

Polsko a kapitální kapři

Revírů pro lov kaprů a bílé ryby je v Polsku dostatek, zejména soukromých. O doporučení jsem požádal Przemyslawa Mroczeka. Mezi jeho tipy pro lov kapřích velikánů patří jezero Wygonin a revíry Gaslowice a Niekelka. Jezero Wygonin se stalo v Polsku legendou. Úctyhodných 68 ha vodní plochy s maximální hloubkou 24 m je obklopeno krásnými lesy.

Jezerní vody brázdí kapři mezi 10–20 kg (www.rybaczowka-wygonin.pl). Revír Goslawice (www.goslawice.pl), který leží blízko města Konin, má rozlohu 38 ha s hloubkou mezi 0,7–3,5 m. Hlavní lovenou rybou je tu kapr (5-25 kg), amur (8-20 kg) a sumec (10-25 kg). Revír Nekielka se nachází 25 km na východ od města Poznaň. Rozloha je 18 ha a kromě kaprů zde najdete i nespočet kapitálních štik přes 10 kg, rekordní úlovek činí 22 kg (www.expert-karp.pl).

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (2)

  1. Zajímavé,zřejmě by to stálo za návštěvu. Jen tam máte chybičku s tím bolenem. To je treska nebo platýs ?

    1. Zdravím Vás, Petře. Díky za upozornění, ale ten text pod fotkou ke snímku nepatří. Věta se k němu nevztahuje…

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled