Fotografie
Josef přidal úlovek Cejn velký...
před 11 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
včera
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
předevčírem

Rybaření vesele i vážně: Setkání s vládcem řeky

Marek iRybářství 7. července 2023 0 komentářů
sumec

ilustrační foto: Jozef Májsky

Praxe

Ranní přívlač nepřinesla kýžené výsledky. Vyrazili jsme s Jirkou na loďce do hůře přístupných zákoutí Zlaté řeky. Mlhavý opar nad hladinou maskoval nájezdy okouních banditů.

text: Zdeněk Hofman

Pruhovaní loupežníci vyrážejí na lov za šera a jako vlčí smečka obklíčí nic netušící hejno ouklejí. Několik nepozorných válečníků skočilo na naši léčku v podobě malých dvoudílných wobblerů. Jednalo se však o méně zkušené bojovníky. Generálové a plukovníci svoje šupiny zachránili. S východem slunce pruhovaná armáda mizí a očekáváme nástup hladinových torpédoborců. Jenže stříbrní boleni se dnes zřejmě přesunuli do jiných lovišť.

REKLAMA

Polední žár je nesnesitelný, s „bžundou“ se však vrátit nechceme. Teplá voda vybízí ke koupání. Opouštím loďku s prutem v ruce a zkouším štěstí při brodění řekou. Mohutné větve vytvářejí u břehu dostatek stínu, a tedy i lepší podmínky k lovu než v rozpálené plechové pramici. Lodivod Jirka zůstává škuneru věrný, zatímco věrný parťák, černý pes Punťa, odplaval na břeh už dávno.

S gumovým kopytem proťukávám dno v blízkosti potopených křovin. Pomalu kráčím řekou, voda příjemně chladí a získávám ucelený obraz o říčním dně. Uprostřed písek a kámen, při krajích většinou bahno. Zlatá řeka je mělká a skoro všude postačím. V úseku, kde tvoří křoviska hustý porost, utekl Jirkovi loni kapitální sumec. S jemným vláčecím proutkem nedokázal rozběsněného obra zastavit. Připomínal lovce medvědů se vzduchovkou.

REKLAMA

Chci se podívat, jestli je břeh podemletý. Opatrně šlapu na větve a kořeny pod hladinou. Jsem jen kousek od břehu, když se to stane. Větev, na kterou se postavím, nečekaně ožije. Voda mi sahá nad kolena a ztrácím stabilitu. Šlápl jsem totiž na rybu, vlastně na velrybu. Je to určitě Jirkův velký sumec. Odpočíval v kořenech a vstoupil jsem mu přímo do pelechu. Polekal se a prchal plnou parou, až bahno vystříklo.

Padám do vody, přesto instinktivně před rybu nahodím. Co kdyby. Vousatá obluda však nemá na nabídnutou laskominu náladu a zmizí v řece. Je pryč. Jsem v šoku, je to úžasný zážitek. Nevšední setkání s velkým predátorem v jeho rodném živlu.

Miluji léto a brouzdání řekou. Snad letos dostanu příležitost s vládcem řeky poměřit síly. A to samé přeji i vám.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled