Fotografie
Josef přidal úlovek Cejn velký...
před 2 hod
Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
před 24 hod
Fotografie
Jaroslav přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Josef přidal úlovek Kapr obecný...
včera

V chovném potoce uhynuly stovky potočáků. Rybáři teď nemají co nasazovat do revírů

Marek Kožušník 29. srpna 2023 0 komentářů
potočák

foto: Deník

Novinky

Na zhruba čtyřkilometrovém úseku potoka Hodonínka na Blanensku vysbírali o víkendu rybáři stovky uhynulých pstruhů obecných. Za otravu vody pravděpodobně může havárie v čistírně odpadních vod v nedaleké Olešnici. Uvedl to dnes Blanenský deník.

text: Marek Kožušník

Výsledky odebraných vzorků ještě veřejnost nezná, otravu nyní ale řeší úředníci v Boskovicích. Příčina havárie měla být už v sobotu odstraněna.

REKLAMA

„Posbírali jsme asi sto osmdesát kilo mrtvých pstruhů potočních. Dvouletých a tříletých ryb. Bylo jich odhadem přes patnáct set,“ řekl v pondělí odpoledne Deníku předseda nedvědického pobočného spolku MRS Pavel Dufek.

Podle něj ale šlo jen o kusy ze zhruba poloviny chovného úseku. Dál je podle něj hůř přístupný terén s tůněmi, kde určitě uhynuly další ryby.

REKLAMA

„Je to velmi smutná událost. Pstruha potočního už moc spolků nechová, jsme jedni z posledních. Tyto ryby jsme měli nasadit do řeky Svratky, nesplníme zarybňovací plán, protože náhradu nikde neseženeme,“ dodal Pavel Dufek. Předběžný odhad škody je nad padesát tisíc korun.

Hlášení dostali rybáři v pátek dopoledne, kdy už v olešnické čistírně zasahovali hasiči. Potokem Hodonínka tekla bílá voda a níž po proudu se začínaly obracet ryby.

Radní Olešnice se snaží vzniklou situaci řešit. Tvrdí, že se z části jedná o dědictví předchozího vedení. Problém podle nich zřejmě není v kapacitě čistírny odpadních vod, ale spíš v kontrole splašků, které do ní tečou. Není vyloučené, že některý z průmyslových podniků nebo další subjekty napojené na čistírnu nedodržují smlouvy s městem. To chtějí úředníci v nejbližší době prověřit a zjednat nápravu.

Ryby zabíjí i vedro

Na Českolipsku uhynuly během víkendu ryby v soustavě rybníků na okraji CHKO Kokořínsko – Máchův kraj nedaleko obce Zahrádky. Patří k nim například Novozámecký rybník, který má v nájmu Rybářství Doksy.

„U nás byly několik dní čtyřicítky, vedro bylo obrovské a rybníky jsou poměrně mělké. Voda se ohřála a zřejmě to způsobilo úhyn ryb. Nestalo se to tady poprvé,“ řekl redakci PrahaIN.cz starosta Zahrádek Martin Macho.

Severočeský územní svaz včera odpoledne oznámil na svých webových stránkách, že s okamžitou platností oznamuje dočasný zákaz rybolovu na mimopstruhovém rybářském revíru 441 024 Labe 8 v místě Havraního ostrova nedaleko Lovosic na Litoměřicku. Rybáři tam evidují stovky uhynulých ryb.

„Vlivem změny klimatických podmínek došlo ke kyslíkovému deficitu, který způsobil úhyn části obsádky ryb. V současné době probíhají na místě sanace a snaha provzdušnit vodní plochu pomocí čerpadel, aby k dalšímu úhynu nedocházelo.“

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled